Тържествена церемония даде началото на XVII Международен фестивал на червенокръстките

...
Тържествена церемония даде началото на XVII Международен фестивал на червенокръстките
Коментари Харесай

Започна Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

Тържествена гала даде началото на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили по аления килим в комплекс " Радуга " в С.О.К. " Камчия " минаха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на фестивала, ръководителят на БЧК за България акад. Христо Григоров, ректорът на МУ-Варна професор Красимир Иванов, ръководителят на регионалния съвет на БЧК-Варна Илко Раев, художественият шеф на фестивала проф. Божидар Манов и повече от 100 посетители - артисти, режисьори, кинодейци, политици и общественици от целия свят. Над 15 бяха задграничните делегации, които се включиха във фестивала.
Голямата премия - стъклена пластика, правоприемник на най-престижното отличие от първите издания на червенокръсткия фестивал " Златният транспортен съд ", направена от проф. Гайдов, дойде с ретро кабриолет DKW, създаден през далечната 1938 година, и бе импортирана в зала " Радуга " от двойка първенци по спортни танци. Приветствия сервираха зам.-министърът на културата Румен Димитров, генералният консул на Русия у нас Сергей Лукянчук, Илиян Карагьозов- зам.- регионален шеф на Област Варна, Пейчо Пейчев- зам.- кмет на град Варна.

" Ако не бяха Вашите дейности, в случай че не беше Вашата интервенция, в случай че не беше изключителният професионализъм на лекарите от Варненския медицински университет и варненските лечебни заведения, нямаше да бъдат избавени доста човешки животи, нямаше да може да се върне вярата на доста семейства- вярата, че и след нещастието и нещастията има хора, които са на своя пост, с цел да оказват помощ и да подадат ръка! "- бяха част от думите, с които вицепрезидентът Илияна Йотова откри XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Ректорът на МУ-Варна проф. доктор Красимир Иванов изрече своите поздравления към екипите на университета и БЧК за съвършената организация: " Поклон за това, което направихте, с цел да ни изкарате от дребнодневието и злобата, които ни заливат ежедневно. Само културата и изкуството ще ни дадат глътка въздух и опция да продължим напред! Благодаря на всички и искам триумф! "

Сред осъществяванията на церемонията бяха тези на танцьорите от клуб " Стар денс " и на 12-годишния Донко Марков, сграбчил огромната премия в първия детски конкурс " Пирин фолк 2017 ".

В конкурсната стратегия на форума, който ще продължи до 15 октомври, публиката ще може да види 202 кино лентата, от които 32 български, които са селектирани от 1900 ленти. Председател на интернационалното жури, което ще прави оценка заглавията, е италианският режисьор Бепе Чино, а членове са Арман Пеккая от Турция, доцент Емануела Мутафова, декан на Факултета по публично опазване на здравето към МУ-Варна, режисьорът Павел Васев и актрисата Яна Маринова.

Част от програмата е и Академията по писмено кино за млади деятели, които се образоват по какъв начин да отразяват със средствата на актуалната кинодокументалистика най-важните моменти от активността на филантропичната организация. Ръководител на специфичната секция на академията - " Ретро ателие ", е шефът на дирекция " Библиотека и списък " в интернационалната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

Фестивалът продължава да 15 октомври 2017 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР