Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове,

...
Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове,
Коментари Харесай

Как действа "кръвната" мафия - търговци на кръв изнудват нуждаещи се

Търговците на кръв към този момент не са единствено пред кръвните центрове, само че и в обществените мрежи. Как работи кръвната мафия в Бургас? Ранно утро в града. Търговците към този момент са пред центъра за кръводаряване в града. Около десетина мъже дежурят. Идват, питат, оферират кръвта си. Цената за сакче кръв е 250 лв..
 
" Но те не са единствените, които оферират кръв против залащане. Много постоянно кръвта е възмездена с пари или с някаква друга услуга даже сред родственици. Но ние няма по какъв начин да го разберем. При нас индивидът идва и споделя името на болния за който подарява. Но ние нямаме концепция този човек по какъв начин е подтикван да пристигна при нас. Той твърди, че е доброволец ", споделя доктор Людмила Желязкова, шеф " Отделение трансфузионна хематология ".
 
Въпреки, че настояват, че са доброволци от кръвния център са подавали сигнали против наличието им. Полицаите идвали, проверявали персоналните карти, а по този начин наречените донори постоянно имали пояснение.
 
С търсенето на кръв преди няколко месеца се сблъсква и Кристина от Бургас, която пробва да избави татко си. Световният вицешампион по класическа битка при ветераните Любомир Ламбов катастрофира тежко, нужна е и тромбоцитна маса от рядка кръвна група.
 
" Общо за два месеца ми бяха нужни 65 кръводарители, което сами разбирате, че е извънредно мъчно постижимо. Да се намерят толкоз хора, които да дарят кръв непринудено. Благодарение на това, че той беше състезател и много прочут в спортните среди, се отзоваха доста хора на апела ми за даряване на кръв ", споделя Кристина Ламбова. 
 
Кристина написа апел в обществените мрежи, което задейства десетки търговци на кръв. Първоначално регистрирани като анонимни донори, които в следствие стават много по-агресивни в персонални известия и в търсене на предплатено заплащане с изключение на за сакче кръв, и за пътни.
 
" Бяха хора, които споделяха, че са подготвени да дарят кръв, само че защото са от други градове е желателно, напряко като условие го слагат, да им поема пътните разноски, които бяха в размер най-малко на 200 лв.. Не ми се наложи да употребявам техните услуги ", добавя Ламбова.
 
Екипът на NOVA се свързва с търговец по публикация в обществените мрежи. Уговорката е за сакче от 450 мл. кръв. Договорката стига до 1 300 лв.. Намира се и по-евтин вид, само че всички настояват, че са нужни пари и за път.
 
Обявите в обществените мрежи за търговия с кръв и кръвна плазма са доста. Официално постъпили сигнали в полицията няма. " Сигнали няма може би, тъй като тези които провеждат акциите, е в техен интерес, да съберат по-бързо кръв за близки, за родственици, за другари. И несъмнено, те няма да подадат сигнал ", споделя  началникът на 5-то РПУ към ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас Георги Илиев.
 
В правосъдните архиви през последните години няма нито дело за продажба на кръв. Защото доказателствата за покачване на обвинявания от прокуратурата нормално са извънредно незадоволителни.
 
" Следва да се означи, че наказването за едно такова закононарушение е отнемане от независимост от две до осем години и санкция от 3 хиляди до 12 хиляди лв.. Но, както знаете, причинителите на такива закононарушения са доста ловки. Лицата, които употребяват са най-вече от ромски генезис и такива доста мъчно могат да бъдат подведени под отговорност, тъй като в последици си трансформират и показания. На процедура органите на реда остават беззащитни, не могат да подхващат никакви дейности ", декларира арбитър Анатоли Бобоков. 
 
По същия член от Наказателния кодекс в Бургаския областен съд през последните пет години има наказани шест души, само че не за търговия с кръв, а за търговия на деца и трафик на хора. " Законът санкционира този, който набира лица, които дават своя телесна течности или орган или каквото и да било от своя организъм на някой против възнаграждение ", показва Бобоков. 
 
Според криминалистите доста по-обезспокояваща е търговията с органи на черния пазар. " Във времето обратно е имало информация за изнасяне на деца главно от ромски генезис. Работил съм по случаите, само че скоро такива сигнали нямаме ", изяснява Илиев. 
 
Продажбата на кръв съществува поради хроничния и дефицит и все по-голямата потребност от кръв, уверени са експертите. " В целия град, във всички лечебни заведения ни трябват близо 10 хиляди сакчета кръв, което значи 10 хиляди кръводарители, здрави и без никакви болести. На които вероятно и кръвта им да излезе чиста от инфекции, от атипични тела и да може да се употребява. А другояче кръводарителите в Бургас са 8 400 души за предходната година ", споделя доктор Желязкова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР