Търговците на дребно ще трябва да имат в уставния си

...
Търговците на дребно ще трябва да имат в уставния си
Коментари Харесай

Много Лоши Новини: Бензинът Поскъпва!

Търговците на дребно ще би трябвало да имат в уставния си капитал 20 хиляди лв. и да дадат като банкова гаранция по още 20 хиляди за всяка бензиностанция.

Цветан Песаров е шеф на дребна бензиностанция в Горна Оряховица и пресмята, че новите условия ще са непостижими за него.

„ Това по-скоро би довело до закриване или до елиминиране на дребните от пазара и доминиране на огромните ”, предвижда той.

За търговците на едро условията са още по-сериозни, без значение дали става въпрос за огромна компания, или дребна компания.

„ Откъде ще извадя 500 хиляди лв., макар че съм 14 години на пазара? Да не приказваме за 3 милиона уставен капитал, аз не съм ги виждал вкупом такива пари. Това значи, че вместо да разделят баницата на 420 части, желаят да я разделят единствено на 20 части ”, счита Николай Николов, ръководител на Сдружението на дребните търговци на горива.

„ Някой, който продава за 7 – 8 милиона лв. на месец продукция от склад на едро на дребно, само че няма пари да заявява 500 хиляди? Това са едни доста положителни търговци и комисионери, които се оказаха единствено търговец и секретарка и когато изчезне някой от тях, вие питате: „ Ама къде е ДДС-то? ”, означи вносителят на проектозакона Емил Димитров.

В претекстовете на проектозакона се показва, че гаранциите ще се употребяват, с цел да има от кое място да се вземат санкциите, когато търговците нарушат закона.

„ Със сигурност тези високи условия ще се отразят на цената, като ни бъдат наложени спомагателни суми върху цената на горивото ”, уточни юрист Грета Ганчева.

Под въпрос е дали въвеждането на финансовите прагове няма да се окаже срещу европейските правила. Вносителите на законопроекта пресмятат, че всяка година страната губи 1 милиард от контрабанда с горива и поради това е необходим правилник, който да предотвратява сивата търговия в бранша.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР