Търговците и производителите на електроенергия вече няма да са задължени

...
Търговците и производителите на електроенергия вече няма да са задължени
Коментари Харесай

Производителите и търговците на електроенергия вече няма да подават предварителни месечни справки към фонд Сигурност на електроенергийната система


Търговците и производителите на електрическа енергия към този момент няма да са задължени да подават предварителни месечни информации към фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Това е регламентирано в промените на Наредбата за реда и метода за набирането, разходването, отчитането и контрола на средствата по фонда, утвърдени от Министерския съвет на днешното му съвещание.

Промените се постановат, с цел да бъде наведен документът в сходство с член 36е от Закона за енергетиката, прецизират от държавната осведомителна работа.

Там е регламентирано, че лицата, които вършат вноски във фонда, подават информация до 20-о число, вместо до 5-о число, на настоящия месец. Поради това отпада нуждата от подаване на предварителни месечни информации.

С друга смяна в Наредбата се вкарва условие до 30-о число на месеца, идващ отчетния, участниците на пазара (с изключение на крайните клиенти), да дават на Фонда информация за цената и количествата фактурирана електрическа енергия, както и за счетоводните документи за закупуването й.

Такава информация се изисква и сега с писма до търговците, само че неналичието на ясна уредба води до непоследователното й показване. Данните са нужни с оглед вярно начисляване на 5-процентните вноски на задължените лица. Практиката до момента демонстрира, че към 15% от всички задължени лица не подават информация към фонда, а в доста случаи справките са непълни.

С промените в Наредбата се вкарва и правилник за реда и метода за набиране на вноски от трите нови категории задължени лица – операторът на електропреносната мрежа, операторите на газопреносни мрежи и операторите на уреди за предпазване на природен газ. До момента това се определяше от Управителния съвет на фонда.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР