Търговци ще ни ударят със закръглени цени в евро след

...
Търговци ще ни ударят със закръглени цени в евро след
Коментари Харесай

Закръглени цени в евро ни удрят по джоба след приемането му

Търговци ще ни ударят със закръглени цени в евро след влизането ни в еврозоната. Това обаче няма да стане незабавно, а месец откакто стартираме да плащаме с единната валута. През първия месец след влизането ни в еврозоната ще можем да плащаме по едно и също време с левове и евро, планува планът на Закон за въвеждане на еврото в България, който е пуснат за публично разискване от Министерство на финансите.

През този един месец на по едно и също време заплащане с левове и евро търговците няма да могат да усилват цените на стоките и услугите, когато това не е обосновано от справедливи стопански фактори, написа в плана на закон. За съблюдаване на това условие ще следи Национална агенция за приходите, а при нарушавания ще бъдат налагани санкции от 400 лева до 5000 лева за жители и от 600 лева до 7000 лева за компании и еднолични търговци. При наново нарушаване санкциите стават в двоен размер.

Ограничението търговците голословно да подвигат цените ще важи единствено месец. Освен това не е ясно по какъв начин от Национална агенция за приходите ще потвърждават, че и през този месец нарастването не се дължи на обосновани стопански фактори, с цел да наложат санкция. В новия закон са написани правила за превалутиране, съгласно които, в случай че една кифла в този момент коства 3 лева, цената є в евро би трябвало да бъде 1,53 евро. Но търговците няма да оставят тази цена и да се занимават с жълти монети. Най-късно месец след влизане в еврозоната, когато към този момент никой няма да следи за голословно повишаване, търговците ще закръглят цените. Някой може да закръгли цената на кифлата на 1,50 евро, само че евентуално множеството ще я закръглят на 1,60 евро.

Един месец след решението на Съвета на Европейския съюз за приемането ни в еврозоната ще стартира оповестяване на цените на всички артикули и услуги по едно и също време в левове и евро, като това ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната, написа в проектозакона. Курсът на лв. при влизането ни в еврозоната ще бъде избран от Съвета на Европейски Съюз, само че съгласно решение на Народното събрание ще бъде употребен сегашният закрепен курс от 1,95583 лева за евро.

При превалутирането, когато третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет, вторият знак след десетичната запетая ще остава неизменен, а когато третият знак след десетичната запетая е еднакъв или по-голям от пет, вторият знак след десетичната запетая ще се усилва с едно. За нарушаване на това предписание жителите ще могат да подават сигнали до Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР