Търговските вериги печелят от оборот, а не от изкуствено завишени

...
Търговските вериги печелят от оборот, а не от изкуствено завишени
Коментари Харесай

Lidl откри четири храни, които у нас са по-скъпи от тези в Германия

Търговските вериги печелят от оборот, а не от изкуствено повишени надценки, настояват от компанията

" Лидл България " не събира от снабдители и производители никакви спомагателни такси, работим с нето цени, а рентабилността на веригата е от 4,85 на 100 за 2020 година до 4,73 на 100 за 2021 година, сподели пред публицисти през днешния ден Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ". Това значи да вземем за пример на 100 лв. доходи – чиста облага от 4,73 лв., изясни тя, съобщи Българска телеграфна агенция.

В активността ни рисковете и спомагателните заплащания остават за наша сметка, да вземем за пример бракът на стоките. Да не забравяме, че Данък добавена стойност в България е 20 %, в доста други страни на Европейски Съюз е по-малък. Транспортът от вноса на стоките също е за наша сметка. Ако даден артикул коства 20 лв., облагата на " Лидл " е по-малко от един лев, изясни Драгийска.

През последните месеци има по-висок интерес към промоционалните продукти. Това е предизвикателство да ги пресметнем по този начин, че да не свършват, сподели още Милена Драгийска. Връщаме се към практиката за по-често посещаване в магазина и взимане на по-малък брой продукти. Тоест, в този момент пазарим по-често, само че по-малко артикули и плащаме повече за тях, регистрираха от комерсиалната верига.

Във компанията използваме миксирано ценообразуване - т.е. " Лидл " продава артикули със междинната норма на доходност, само че и има такива с 15 %, с два % и с нула % облага. Няма по какъв начин да не предлагаме такива артикули, сподели Драгийска. Това е да вземем за пример агнешкото месо – държим да е нежно агнешко месо. Същото е и с шараните по Никулден. Там облагата ни е нула, сподели тя.

В комерсиалната верига са създали съпоставяне на цените на 21 продукта, търгувани в техните магазини в България и Германия. Цените на 4 продукта (две опаковки с яйца – с по 10 и 30 бройки, при прясното мляко и кашкавала) в България са по-високи, в сравнение с в Германия.



Килограм бял самун в България коства 1,83 лв. (при нула % ДДС) и при цената на 4,26 лв. в Германия при 7 % Данък добавена стойност. Като цяло Данък добавена стойност за храните в България е 20 %, а в Германия – 7 %, даде образец тя.

Киселото мляко с масленост 3,6 на 100 се продава за 3,13 лв. за кг в България и 3,72 лв. в Германия. Кравето сирене у нас коства 9,99 лева./кг, а в Германия - 15,97 лв.. Олиото се продава по 4,49 лв. за литър тук и 5,26 лв. в Германия. Яйцата в България костват 0,50 лв. за брой и 0,39 лв. в Германия. Прясното мляко се купува в магазините на " Лидл " по 2,59 лв. за литър и по 2,25 лв. в Германия. Свинското месо (врат с кост) се търгува в България по 11,99 лв. за кг и по 13,94 лв. в Германия. Захарта в България се купува по 2,49 лв. за кг и на стойност от 2,91 лв. за кг в Германия. Прясното цяло пиле в нашата стана се предлага по 6,99 лв. за кг, а в Германия по 9,76 лв. за същото количество. Краставиците в " Лидл България " се продават по 2,69 за брой, до момента в който в немските магазини на веригата – по 2,72 лв. за брой. Доматите тук се купуват по 5,49 лв. за кг, а в Германия – 7,80 лв. за кг.

" Лидл " има документ за качество за производството на месо. Доставчиците на веригата се одитират без значение от швейцарска компания и това дава на клиентите първокласен тестван артикул, сподели Милена Драгийска.

Винаги има артикули на избран пазар, които са по-скъпи по отношение на други пазари, сподели Драгийска. Причините за повишаването на плодовете и зеленчуците у нас са неслучилите се десетилетия промени в българското селско стопанство. Липсата на поддръжката за фермерите демонстрира, че ние сме подвластни от импорт, тъй като понижава родното произвеждане, сподели Драгийска. В България няма кооперации от аграрни производители, които да работят с веригите – кооперациите обезпечават качеството и количеството на продуктите, уточни тя.

Стоката се оскъпява и от по-дългият път на доставка - 2000 км до България и единствено 200 км доникъде на Германия от пристанището в Хамбург. Влияние върху цените оказва и по-малкият размер на търгуваните артикули тук – веригата има 116 магазина в България и 3200 обекта в Германия.

Разликата сред регулярната и промоционалната цена остава единствено за сметка на " Лидл ", сподели Милена Драгийска. Планирането на промоции се прави 9-10 седмици напред, само че в случай че забележим, че съперник смъква цената, може и ние да го създадем, сподели тя.

Компанията работи и за намаляване на високи цени, желани от снабдители, добави изпълнителният шеф на " Лидл ". От юли до ноември 2022 година доставчиците на захар желаеха 105 % покачване на цената, само че ние я увеличихме с 25 %, даде образец Милена Драгийска. Имали сме претенции за покачване на цените от над 600 продукти на месец, само че това не е предадено в цялостен размер към потребителя, сподели още тя.

Имаме продължително и стабилно партньорство с българските снабдители. Даваме опция за експорт на български компании в чужбина - през предходната година те са изнесли артикули за над 101 млн. лв. и това дава опция да се поддържат и ниските цени.

Имаме идентични цени в цялата страна. През лятото стоките на магазините по морските курорти остават идентични с тези във вътрешността. Следим всекидневно цените на 250 продукта на конкуренцията и държим да имаме до 14 % по-ниски цени. Собствените марки са най-хубавият метод да поддържаме по-ниски цени. Например сирене вид " чедър " от Англия ще е по-евтино в нашите магазини, тъй като ние ще поръчаме повече пелети. Това се реализира и с комбинирани поръчки и по-евтин превоз, сподели Драгийска.

От 2018 година премахнахме от нашите магазини саламите с така наречен " механично отделено месо ". Това е месо, което изобщо не би трябвало да е в саламите – то ги прави меки и по тази причина производителите се нуждаят от спомагателни втвърдители. Отделно ревизираме плодовете и зеленчуците за останки на над 700 пестициди, сподели Милена Драгийска. За " Лидл " цената е значима, само че би трябвало да е обвързвана с качеството на продуктите, акцентира тя.

Последните два века имаме наслагване на отрицателни фактори, сподели Драгийска. Например новината от предишното лято, че равнището на река Дунав при Оряхово е спаднало фрапантно, ни разтревожи доста. Това значи, че би трябвало да претрупваме шлеповете на камиони. Спешно би трябвало да се търсят камиони, водачи за тях и да се търси метод да се минава през тежкия трафик на заминаващи на отмора румънци, уточни Драгийска.

Проверките на институциите в нашите обекти не престават, те са почти 200. Завършила е една инспекция, с два акта от Национална агенция за приходите. От приходната организация са разкрили, че в наш магазин има единствено един кочан с хартиени бележки, с които търговията да продължи, в случай че токът към магазина спре, а трябвало да има подобен кочан на всяка каса, разясниха от компанията.

Целият спад на Данък добавена стойност на избрани артикули от предходната година е предаден изцяло към потребителя, споделиха още от компанията. Конкуренцията е доста сериозна и по тази причина не мога да кажа каква комерсиална надценка ни прави работа. Не сме срещу всевъзможни решения, стига да са разисквани да са всички, сподели още Милена Драгийска.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР