Търговската индустрия в България се представя добре през третото тримесечие

...
Търговската индустрия в България се представя добре през третото тримесечие
Коментари Харесай

Компаниите в сектор “Търговия” са оптимисти за бизнес средата у нас

Търговската промишленост в България се показва добре през третото тримесечие на 2023 година, като показателят на бизнес климата за бранша е над междинните стойности за бизнеса в страната.

Kъм края на този интервал потреблението се свива, само че ръководителите на комерсиалните сдружения са склонни да подхващат стъпки за развиване и реализиране на резистентност, сочат данните от национално представително изследване на бизнес средата в България (BBCI, Bulgarian Business Climate Index), извършено от организация ЕСТАТ измежду ръководители на 600 български компании, по поръчка на Сдружението за съвременна търговия (СМТ). 

Секторът в България се сблъсква с редица характерни проблеми и провокации, като инфлацията, намаляващото ползване, неналичието на фрагменти и намирането на дипломиран личен състав, администрация, проблематична нормативна уредба, административни неуредици, както и данъчно-осигурителната тежест.

През третото тримесечие на 2023 година BBCI за бранш „ Търговия “ е със стойности над междинните за бизнеса в страната - [+10.90] при [+7.57]. Това се дължи на по-добрите индикатори за сектора и при трите съставния елемент на показателя - положение на компаниите [+21.4], вложения и тактики [+17.0] и бизнес среда [-5.4].

Състояние на фирмите

Според резултатите 94% от комерсиалните компании настояват, че са в положително или най-малко в приемливо положение. 13% от мениджърите на комерсиалните предприятия споделят, че положението на бизнеса им се е влошило в предходното тримесечие, а 9% чакат то да се утежни занапред. Предприятията в риск от комерсиалния бранш са 11%.

Според интервюираните главните преимущества на фирмите от комерсиалния бранш пред съперниците им са качеството на стоките и/или услугите, и уменията на личния състав - това е мнението на надлежно 44% и 42% от мениджърите. 37% считат, че цените и стоките им са по-добри от тези на съперниците.

Инвестиции и тактики

Инвестиционните настройки и склонността към диверсификация на активността са малко по-високи, в съпоставяне със междинните за страната. Намеренията за прилагане на банков заем и за финансиране на вложения не се разграничават доста от междинните стойности.

Търговците виждат вътрешния пазар като перспективен и задоволителен за развиването на бизнеса си. 70% от ръководителите на комерсиалните компании декларират, че имат сътрудници, от които бизнесът им зависи в дълготрайна вероятност. 92% правят непрестанен надзор на качеството (93% приблизително за страната), а 61% биха вложили в нови технологии за повишението му.

Бизнес среда

Едва 1/3 от мениджърите са съгласни, че данъчната система основава равни условия за всички компании в страната, а доверие в правосъдната система имат единствено 28%. Сред бариерите пред развиването на бизнеса са: слабата поддръжка от страна на страната, бюрокра­цията, проблематичната нормативна уредба, административните неуредици и огромна данъчно-осигурителна тежест. 64% от участниците в изследването считат, че банковата система е постоянна, 36% намират отбраната на имуществените права за неефективна. Върху бизнеса въздействат и детайлите на инфраструктурата - електроснабдяване и комуни­кации (над 60%), пътно-транспортна инфраструктура (54%) и доставяне с горива (44%).

По отношение на задоволство от законодателния развой 40% считат, че сега равнището на ангажираност на заинтригуваните страни е задоволително. Едва 27% са удовлетворени от държавните начинания във връзка с обществените разисквания, които играят основна роля в установяването на бистрота и доверие в обществото. 27% считат, че регулациите и инспекциите се ползват изборно, 19% - че се ползват еднообразно, а 24% не могат да преценяват.

Приложимостта на електронното ръководство във връзка с административната и правната рамка се прави оценка като „ междинна “.

Темпът на текучеството на личен състав в бранш „ Търговия “ за интервала сред септември 2022 година и септември 2023 година е бил 20%. Той е най-голям в комерсиалните сдружения с над 250 чиновници и измежду фирмите в София. Средното време за запълване на свободна позиция е 3 седмици.

27% от комерсиалните компании регистрират растеж в размера на приходите си към януари 2023 година, а за 1/5 2022 година е била по-слаба година от миналата. Промяна в броя на клиентите не се регистрира от 60% от обхванатите предприятия. Близо 1/3 от комерсиалните компании записват растеж в междинния размер на сметката на клиент.

В интервала септември 2022 година – септември 2023 година потреблението се забавя в съпоставяне със същия интервал година по-рано, като едвам 1/5 от комерсиалните компании записват значителен растеж по този индикатор. Според близо 1/3 семействата са лимитирали своите покупки в комерсиалните обекти, а за още 45% потребителската кошница не се е нараснала значително по отношение на 2022 година

За СМТ

От основаването си през 2010 година СМТ сплотява едни от най-големите търговски вериги с над 1000 търговски обекта и близо 23 000 чиновници в цялата страна. Членовете му са водещи компании в областта на търговията с бързооборотни артикули, бяла и черна техника, артикули за грижа за здравето, дрогерийни артикули и строителни материали и съоръжение. От основаването си сдружението пази техните ползи при прецизно съблюдаване на одобрени положителни практики, на конкурентното право и на правилото на плурализъм при установяване на цели за активността и при вземането на решения.

По данни на ИПИ съвкупният резултат, измерен през основаното директно и в допълнение вътрешно търсене от активността на фирмите от модерната търговия през 2021 година, доближава 9 788 млн. лв.:

За изследването

Bulgarian Business Climate Index (Индекс на бизнес климата в България/BBCI) е инструмент за оценка и разбор на положението на бизнес средата в България и за следене на вероятностите пред българския бизнес в кратковременен и средносрочен проект. Разработен е през 2002 година от Центъра за икономическо развиване, базира се на бизнес анкета с мениджъри на предприятия и е подобен с немския IFO Business Climate Index. Данните са набирани в интервала 2002 – 2010 година на всяко тримесечие, а след дълго спиране, Индексът е обновен и възобновен при започване на 2023 година. Настоящата вълна обгръща съществена извадка от 400 компании с укрепване от 200 търговски компании. За задачите на анализите на СМТ е прибавен блок въпроси, задаван извънредно на представителите на комерсиалните сдружения, обвързван с регулаторната рамка, административните актове, налагани на компанията, работната мощ и финансовото състояние на компанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР