Търговията с природен газ в Европа е много динамична през

...
Търговията с природен газ в Европа е много динамична през
Коментари Харесай

Газът в Европа поевтиня с повече от 100 евро за по-малко от седмица

Търговията с природен газ в Европа е доста динамична през последните месеци на фона на непредсказуемите дейности на " Газпром ". От средата на юни доникъде на август настоящите договори на нидерландската борса TTF нарастнаха три пъти - от малко под 100 евро за мегаватчас до над 300 евро за мегаватчас и повода за това е решението на Русия да понижи доставките по " Северен поток 1 ". В последните по-малко от шест дни суровината пък поевтиня с над 100 евро за мегаватчас.

На 26 август природният газ затвори търговията на най-голямата европейска борса с рекордната цена от 346,52 евро за мегаватчас, или 3200 $ за 1000 куб. метра. Тогава въздействие на пазарите оказаха известията за повторното цялостно прекъсване на " Северен поток 1 " за това лято. Опасенията в Германия бяха, че този път работата може и да не бъде обновена изобщо - като част от енергийния шантаж на съветския президент Владимир Путин.

Но единствено дни по-късно данните на Gas Infrastructure Europe донесоха утешение на пазарите. Според тях газохранилищата в Европа към този момент са нагнетени до 88% от потенциала си и към този момент прескачат равнището, подредено от Европейската комисия (ЕК) - до най-малко 80% към 1 ноември. Така на 31 август цената на природния газ падна до 239,90 евро за мегаватчас.

" Северен поток 1 " с понижен потенциал

Първоначално доставките за Германия по " Северен поток 1 " понижиха до 40% от потенциала му, а по-късно и до 20%, като цитираната от " Газпром " причина е техническа - невъзможността да бъде върната ремонтирана турбина в компресорната станция " Портовая ". Руската компания твърди, че глобите на Запада, въведени поради войната в Украйна, пречат на противоположното монтиране на оборудването. Изказани бяха и подозрения в качеството на ремонта, осъществен в Канада.

Позицията на Берлин е малко по-различна - турбината се намира на територията на Германия, само че Русия не е внася нужните митнически документи, с цел да я освободи.

Газов шантаж

Междувременно зам.-директорът на Генерална дирекция " Енергетика " към Европейската комисия Метилде Версдорфер заяви пред комисията по промишленост и енергетика към Европейския парламент, че за 13 страни от Европейски Съюз доставките на съветски газ са или изцяло прекратени, или понижени.

Една от тях е България, която отхвърли да заплаща по схемата в рубли поради неналичието на гаранции за заплащания. В момента обаче София търси контакт с " Газпром " за възобновяване на доставките и съгласно служебния министър председател Гълъб Донев води диалози на " високо държавно равнище ".

ЕС обаче върви в друга посока - договаря за спомагателни количества газ (тръбен и втечнен) от досегашни снабдители, измежду които Азербайджан, Алжир и Норвегия, както и от нови източници - да вземем за пример Египет. Брюксел работи и за общи покупки на природен газ, както и работи по възстановяване на енергийната успеваемост и развиването на ВЕИ, разяснява още Версдорфер пред европейските депутати.

Другата значима задача на европейските страни е намаляването на потреблението, сподели тя и добави, че към този момент се преглеждат " положителни практики " от европейските страни и Брюксел ще помогне на членовете на общността да подхващат нужните стъпки за ограничение на потреблението на газа.

Според анализатори цялостните газохранилища напълно не са гаранция за спокойна зима при настоящето състояние на пазара. Именно понижението на потреблението на газа е нужно, с цел да могат европейските страни да понесат даже цялостното прекъсване на доставките на газ от Русия.

По време на полемиката в Екологичен потенциал представители на Европейската национална партия (ЕНП) подлагаха на критика неналичието на трансгранични ограничения за поддръжка в енергийната рецесия - за внасянето на газ, за създаване на инфраструктура и т.н.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР