Търговията на фондовата борса в Ню Йорк се води дистанционно

...
Търговията на фондовата борса в Ню Йорк се води дистанционно
Коментари Харесай

Републиканци и демократи в САЩ се договориха за спасителния пакет от 2 трлн. долара

Търговията на фондовата борса в Ню Йорк се води отдалечено поради пандемията от ковид.

След няколко дни разногласия, през нощта във вторник Белият дом и Сенатът се споразумяха по избавителния проект за 2 трлн. $ за понижаване на икономическите вреди от ковид в Съединени американски щати.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл разгласи, че " след продължителни дни интензивни договаряния Сенатът реализира съглашение сред двете страни по исторически проект за поддръжка на стопанската система против тази пандемия ". Текстът ще бъде утвърден по-късно през днешния ден. След това пакетът от ограничения би трябвало да бъде гласуван в Камарата на представителите и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се знае за ограниченията

Според Reuters средствата са разпределени по следния метод:
- 500 милиарда $ директни заплащания към американските жители за шоково оживление на стопанската система - 1200 $ за множеството американци
- 500 милиарда $ за тежко ударената промишленост
- 350 милиарда $ за дребния бизнес
- 250 милиарда $ за хората, изгубили работата си през последните седмици
- 75 милиарда $ за лечебни заведения

Целта на пакета от ограничения е да понижи въздействието от ковид върху американската стопанска система. Към сметката могат да се прибавят и още 50 милиарда $, които ще отидат съответно към самолетната промишленост, в частност Boeing.

Министърът на финансите Стивън Мнучин съобщи, че е приказвал с президента Доналд Тръмп за съглашението и че Тръмп ще го " подпише безусловно " още през днешния ден. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър съобщи, че законопроектът е " доста усъвършенстван ", откакто демократите се включиха в договарянията.

Очакваното съглашение докара до скок на тържищата в Съединени американски щати във вторник, като показателят Dow Jones направи най-големия си еднодневен скок от времето на Голямата меланхолия насам в процентна стойност. Снощи той се изстреля с 11.4%, или 2112 пункта, по отношение на ден по-рано. Разбира се, скокът идва на фона на няколко кошмарни седмици, в които показателят изгуби близо една трета от цената си и пазарите остават надалеч от оптимистичното въодушевление, в което бяха преди месец.

Тръмп не желае дълга обсада

Президентът Доналд Тръмп даде явен знак, че желае стопанската система да стартира още веднъж работа до 12 април, когато е Великден. " Трябва да се върнем на работа доста по-рано, в сравнение с хората мислеха. Не можем да позволим лекуването да бъде по-лошо от самия проблем. В края на 15-дневния интервал ще вземем решение по какъв път желаеме да продължим! ", написа Тръмп в Twitter. Притесненията му са основателни, тъй като прогнозите към този момент демонстрират, че американската стопанска система ще се срине през второто тримесечие.

Плановете му може да се ударят в непознати такива - тези на губернаторите и здравните специалисти, съгласно които до тогава пикът няма да е минал, а лечебните заведения към този момент са пренатоварени и без нужното съоръжение.

" С всички тези тласъци имаме потребност единствено някой да драсне клечката ", разяснява пред Reuters Кин Лип, капиталов пълководец в Baker Avenue Asset Management. " Тази искра ще пристигна, когато достигнем пика на броя случаи. Когато кривата тръгне надолу, всичко друго ще тръгне нагоре. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР