Търговецът на злато от турско-ирански произход Реза Зараб заяви пред

...
Търговецът на злато от турско-ирански произход Реза Зараб заяви пред
Коментари Харесай

Подсъдим в САЩ намеси Ердоган в процеса

Търговецът на злато от турско-ирански генезис Реза Зараб съобщи пред съд в Ню Йорк, че турският президент Реджеп Ердоган разрешил трансакция в комплицирана скица за подкрепяне на Иран да заобиколи наложени в предишното американски наказания и да харчи в чужбина облагите си от експорт на газ и нефт, съобщи Ройтерс.

В рамките на процеса, който още повече утежни връзките сред Анкара и Вашингтон, Зараб се призна за отговорен в пране на пари в интерес на Техеран благодарение на турската “Халкбанк ”. Сред обвинените по делото са още 8 души, в това число някогашния турски министър на стопанската система Ахмет Чаглаян, който Зараб твърди, че подкупил с над 50 млн. евро.

В следващ ден от процеса в Манхатън Зараб съобщи, че научил от Чаглаян, че Ердоган – тогава министър председател, и някогашният вицепремиер за финансите на Турция Али Бабаджан упълномощили турските “Зираат банк ” и “ВакъфБанк ” да трансферират средства в Иран. И двете банки отхвърлиха да са взели участие в хипотетични измами.

Според американската прокуратура Зараб и Мехмет Хакан Атила – чиновник на “Халкбанк ” който също е арестуван в Съединени американски щати, само че пледира почтен, са превели стотици милиони долари в Техеран, заобикаляйки глобите в интервала 2010-2015 година

Ден по-рано Ердоган съобщи, че Турция не е нарушавала американските наказания над Иран. Вчера министър председателят Бинали Йълдъръм изрази вяра, че Зараб “ще се отметне от грешката си ” и още веднъж настоя, че казусът е политизиран. Според вицепремиера Бекир Боздаг върху обвинения е оказан напън да направи подправени самопризнания.

Междувременно турската прокуратура стартира следствие на обвинявания, че фамилията на президента Ердоган е трансферира в офшорна сметка милиони долари, с цел да избегне налози, като разгласи, че има подозрения в достоверността на документите зад тези изказвания. Те бяха направени от водача на главната опозиционна Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу, който заяви по-рано тази седмица за превод на $14 млн. Семейството на Ердоган отхвърля и упорства в заведен в петък правосъден иск за отплата от Кълъчдароглу в размер на $380 000.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР