Търгът през ноември на шедьовър на Пабло Пикасо, картината на

...
Търгът през ноември на шедьовър на Пабло Пикасо, картината на
Коментари Харесай

Шедьовър на Пикасо ще донесе $120 милиона на търг

Търгът през ноември на шедьовър на Пабло Пикасо, картината на починалия испански художник „ Жена с часовник “ от 1932 година, се чака да донесе минимум 120 милиона $, разгласи аукционната къща Сотбис в сряда.

Картината, която изобразява любовницата на Пикасо с часовник, ще бъде продадена като част от двудневен търг на влиятелната сбирка на починалата нюйоркчанка Емили Фишър Ландау. Други творби, оповестени за продажба, включват творби на Джаспър Джонс, Вилем де Кунинг, Марк Ротко и Анди Уорхол.

Фишър Ландау, дългогодишна представителка на борда на Музея на американското изкуство „ Уитни “ в Ню Йорк и известна меценатка и колекционерка, умря през март на 102 години. Сотбис сподели в изказване, че към 120 продукта от нейната сбирка ще бъдат продадени и „ се чака да донесат над 400 милиона $ “ общо, като „ Жена с часовник “ ще съставлява забележителна част от сумата.

Джулиан Доус, началник на отдела за импресионисти и съвременно изкуство на Сотбик, назова картината на Пикасо „ шедьовър по всички критерии “. Доус означи, че картината от 1932 година е част от „ annus mirabilis “ на Пикасо или „ годината на чудото “. Годината 1932 е толкоз значима в творчеството на Пикасо, че цяла галерия бе отдадена на нея през 2018 година в лондонския музей Tate Modern.

Мари-Терез Уолтър (1909-1977) е „ златната муза “ на Пикасо, която ще бъде показана в „ доста от най-завършените му портрети “, сподели Сотбис. Влюбените се срещат в Париж през 1927 година, когато испанецът към момента е женен за руско-украинската балетна танцьорка Олга Хохлова, а Уолтър е на 17 години. Уолтър, чиято щерка с Пикасо умря предходната година, участва и в платното „ Жена, седнала покрай прозорец “, което беше продадена през 2021 година за 103,4 милиона $ от аукционна къща Кристис.

Петдесет години след гибелта му през 1973 година на 91 години, Пикасо остава един от най-влиятелните художници на актуалния свят, постоянно приветстван като динамичен и креативен талант. Но при започване на придвижването #Metoo, репутацията на този работохолик с голямо творчество от картини, скици и статуи беше опетнена от обвинявания, че упражнява насилствена власт над дамите, които споделят живота му и въодушевяват изкуството му.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР