Долината Дерна някога е била „рай“. Сега не е останало нищо освен опустошение

...
Тарек Фахим правеше видеоклипове на пълнежа с вода зад язовира
Коментари Харесай

Тарек Фахим правеше видеоклипове на пълнежа с вода зад язовира в долината Дерна в Либия късно вечерта в събота. До 1:30 сутринта бурята Даниел беше само вятър и дъжд. Когато се прибра вкъщи час по-късно, мина много малко време между момента, в който чу пукането на язовирната стена и бликащата вода, наводняваща улицата му.

„Количеството вода и колите, които буташе, се усещаха като земетресение“, казва той.

Той премести семейството на покрива и те се покатериха по резервоар с вода, докато водата продължаваше да се покачва. Те оцеляха. „Може би един процент от тези, които живееха на приземните етажи, оцеляха“, казва той за своя квартал около улица Ал-Фанар.

Когато нивото на водата постепенно спадна, той се върна, за да провери съседите си, „но на улицата имаше метър кал“, спомня си той. „Само в 15 сгради около мен загинаха 33 души“, казва той. Когато започва да изброява имената на приятелите, които е загубил, той се разплаква.

В източния либийски град Дерна хиляди загинаха, а хиляди други все още са в неизвестност след катастрофално наводнение, което удари града в ранните часове на неделя.

Босите крака на Тарек са покрити с кал от ходенето по страничните улици, помагайки на съседите да преминат през останките на домовете си. Травмата и загубата са видими на всяко лице. Мъжете седят пред издълбаните си къщи, някои мълчат, други хълцат.

От другата страна на улицата Талал Фартас минава през останките от магазина си за бижута, събирайки златни огърлици и гривни от калта. „Сейфът беше пометен. Всичко изчезна“, казва той.

 Последствията от наводненията в Дерна, Либия на 16 септември 2023 г. class= Последствията от наводненията в Дерна, Либия на 16 септември 2023 г. Айман Ал-Сахили/Ройтерс Мъж минава покрай гробовете на жертвите на внезапното наводнение в Дерна. Мъж минава покрай гробовете на жертвите на внезапното наводнение в Дерна. Юсеф Мурад/AP

Останали са само няколко следи от това, което някога са продавали магазините по улицата. Метални парчета висят от таваните на изкормени магазини. Превозни средства са вклинени в тераси и входове на ниските сгради. Пурпурна кутия за обяд седи под дървета и светлинен стълб. Няколко пресечки на север развалините, натрупани отстрани на пътя, се издигат все по-високо и по-високо, докато се превърнат в ивица отломки.

Когато двата язовира извън града се спукаха, те отприщиха мощно наводнение, което изравни жилищни блокове. Източната и западната част на Дерна сега са разделени от пустош на разрушение, която минава през града чак до Средиземно море.

Спасителите преминават през срутените сгради в търсене на оцелели с малка надежда. Почти всичко, което откриват, са мъртви тела, а други се смята, че са под купчините натрошен цимент.

Обратно на улица Ал-Фанар, мъж вика за помощ, за да изкопае телата на четири деца изпод калта.

Международната помощ и спасителните мисии бавно навлизат, но те едва ли отговарят на мащаба на опустошението. Местни доброволци и спешни работници от различни части на Либия направиха каквото могат веднага след инцидента.

21-годишният Абдел Уахаб Харун казва, че е извадил 40 тела от морето в неделя. Той завърза въже около кръста си, свързан с редица доброволци, за да се борят с високите вълни. „Имаше мъртви навсякъде, деца на няколко месеца, възрастни хора, бременни жени. Има семейства от по 30-40 души, всичките ги няма“, казва той.

Харун е доброволец в събирателен пункт за жертвите на града, разположен на открито място до морето. Гнила воня изпълва въздуха всеки път, когато внасят труп.

Останките на двама души са в полупълни черни чували на земята. Пикап спира с още две тела, увити в одеяла. „Този ​​е твърде разложен“, извиква доброволец, преди да ги постави в бели торби, за да ги натовари на по-голям камион. Служителите се опитват да документират самоличността, когато е възможно, преди масовите погребения на друго място. Малък камион периодично опушва въздуха, докато лекарите и медиците предупреждават за опасности за здравето.

„Дерна си отиде“

По протежение на повредената алея доброволци в костюми за защита сканират морето в търсене на изхвърлени тела. Кристално синята вода се е превърнала в мътнокафява. Вълните избутват счупени мебели към брега. Разбитите превозни средства са заседнали в останките от вълновата бариера по-навътре в морето.

„Вероятно има хора в тези коли, които виждате във водата, но ние нямаме оборудване, за да ги достигнем“, казва Ибрахим Хасан, ръководител на службите за линейка в Кофра, Южна Либия.

Той се нуждае от тежко и по-сложно оборудване, за да извади тези превозни средства и да търси във водата телата на онези, които все още са в неизвестност.

„Тази долина беше рай, пълен с нарови дървета“, казва една доброволка, докато чака следващото оставяне на телата.

„Дерна си отиде“, казва Абдел-Уахаб.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР