Тараторът е една от най-полезните студени супи. Препоръчвана е за

...
Тараторът е една от най-полезните студени супи. Препоръчвана е за
Коментари Харесай

Как се прави таратор - ръководство за начинаещи

Тараторът е една от най-полезните студени супи. Препоръчвана е за всяка диета, поради ниското наличие на мазнини и въглехидрати.

По своята същина тараторът съставлява тип студена млечна чорба, която е част от обичайна българска кухня. Този тип студена млечна чорба поражда в България през 20 век.

Освен апетитен тараторът е и доста потребен. Той е скъп, тъй като:

1. Хидратира ни - съдържа вода и ни оказва помощ да се освободим от токсините.

2. В помощ е при битката с раковите болести - още веднъж с помощта на краставицата и нейните съставки, с помощта на които се понижава шансът за пораждане на разнообразни типове рак и тумори, в това число и рак на гърдата.

3. Действа антибактериално - тук се оповаваме на чесъна. Всички знаем, че чесънът има антибактериално деяние, а също така ни защищава от вируси и настинки.

 Приготвяне на таратор

4. Подобрява работата на стомаха - поради киселото мляко. Благодарение на лактобацилите нашата чревна флора работи обикновено. Освен това, хапвайки таратор не натоварваме стомаха с ненужно.

5. Премахва неприятен мирис - в случай че изключим това, че някои хора ненавиждат мириса на чесън. Благодарение на фитохимикалите в краставицата се обезвреждат бактериите, намиращи се в устата ни.

Добре е вечерята ни да съдържа тарато, с цел да не напрягаме стомаха си в топлите летни дни с тежка и сложна за култивиране храна.

Ето и рецептата за таратор, която ще ни държи здрави и във форма през лятото.

Таратор за начинаещи

Необходими артикули: кисело мляко - 1 кофичка, зехтин или олио - 4 с.л., краставици - 2 броя, чесън - 3 скилидки, копър, сол

Начин на подготвяне:

1. Измийте краставиците добре и ги обелете. В съд (малка тенджера, например) ги рендосайте или нарежете на дребно.

 Краставицата за таратор можете да нарежете или настържете

2. Обелете скилидките чесън и в дребна купичка или хаванче ги счукайте. По предпочитание може и да ги нарежете на доста ситни части.

3. Измийте добре копъра и го нарежете на ситно. Добавете към настърганите краставици чесъна, копъра, зехтина или олиото (по ваш избор) и разрушеното кисело мляко.

4. Смесете всички съставки добре и прибавете малко сол. Ако тараторът ви се вижда прекомерно гъст, можете да го разредите с малко вода.

5. По предпочитание към него можете да добавите счукани орехи. Оставете го да се охлади и го сервирайте леден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР