Таня ГЛУХЧЕВА, ПекинПреди години се говореше, че в Обединените арабски

...
Таня ГЛУХЧЕВА, ПекинПреди години се говореше, че в Обединените арабски
Коментари Харесай

Новият господар на света

Таня ГЛУХЧЕВА, Пекин
Преди години се говореше, че в Обединените арабски емирства думата " невероятно " не съществува. Стига безапелационно да представиш концепцията си на емира, той ти дава пари да я осъществиш. От друга страна, в случай че до този миг за купата " Господар на света " се бореха (в директния и преносния смисъл) Русия и Съединени американски щати, то към този момент оценката справедливо отива при Китай - без да е належащо " мерене на сили " (в директния и преносния смисъл) и... с доста въображение. Тук се изобретява даже неща, които още не сме могли да си представим.
Има нещо доста особено за китайския народ, неприсъщо за останалите, а точно: дисциплинираност, усърдие и невзискателност. Китайците не приказват, те работят. И оставят резултатът да приказва за себе си. Най-впечатляващото е, че постоянно съумяват да намерят салдото - в кулинарията, всекидневието, работата, фамилията...
Едва ли е останала сфера, където да не се вижда трайният им отпечатък. Започвайки от земеделието, технологиите, конфекцията, в този момент към този момент си подсигуряват несъмнено място и в кинематографията. Съвсем скоро Холивуд, който през последните години сподели, че много се е поизчерпал откъм хрумвания и сюжети, ще стартира да се учи от китайците. Излезлият неотдавна филм " Wandering Earth II " ( " Лутащата се Земя 2 ", прочие ав.) впечатлява с изключение на с продължителността си от 3 часа, само че и с реалистичното показване. Не са нужни очила за специфичните резултати - феновете имат възприятието, че в действителност вълна ще ги залее или пък, че са измежду актьорите.

Къде се случва магията?
Независимо дали си купувате нещо от търговски център или махленски продавач, належащо изискване е да се пазарите
Подобно на множеството места по света и в Пекин има заводи, които към този момент не действат като такива. И вместо да бъдат изоставени да се разрушават, (както сме очевидци на редица такива у нас), страната е разрешила те да се употребяват за нещо друго. Така да вземем за пример - остарял комплекс за стомана през днешния ден " живее втори живот " като киностудио.
Отново на същото място се създава " колата на бъдещето ", която по всичко проличава ще бъде следващото " мъдро устройство ": от индивида ще се изисква минимално изпитание, с цел да я кара.
Мястото се споделя " So real " ( " Толкова същинско ", прочие ав.), само че в реалност на чужденеца му наподобява " surreal " (сюрреалистично). Защото единствено на няколко километра оттова се намира историческата и културна зона " Мошикоу ", където туристите вървят по търговски път, издигнат преди 1000 години. Въпреки че през днешния ден не могат да се видят живи камили, натоварени със стока за обмен в далечни земи, локалните са се постарали да пресъздадат духа на епохата, поставяйки пластмасови камили от двете страни на улицата.

Минало и настояще се преплитат,

Невероятна симбиоза сред минало и бъдеще
обичаи и съвременни изобретения се сливат и, когато си мислим, че няма какво повече да ни изненада - пред нас се извисява античен храм. Такъв е казусът с храма " Фахай ", чийто градеж е почнал през 1439 година и е завършил четири години по-късно. В него се намира голяма скулптура на Буда, пред която коленичат вярващи от целия свят. Традицията повелява да се остави непретенциозен подарък - индийците да вземем за пример оставят ябълка или някаква храна, различен взема решение да направи малко подаяние, а трети дават заричане - щом се сбъдне това, за което са се помолили да се върнат, с цел да благодарят. Независимо дали ще  се случи след година, пет или повече.

Тай чи

В Западния свят все по-често навлиза тази композиция от физически извършения. Но малко на брой знаят, че това е освен това от гимнастика. Използва се още като спортна медицина (много китайци го предлагат след прекаран КОВИД-19), философия, бойно изкуство. Съдържа в себе си хиляди години антична източна мъдрост и още веднъж учи на баланс - стартира с мудни и плавни придвижвания, които последователно стават по-резки.
Според хората, които го практикуват - той забавя стареенето и е потребен за физическото и умственото ни здраве. Ако в древността Тай чи е бил привилегия за определени, то през днешния ден всеки, който има предпочитание може да прави упражненията. Затова не е и необичайност да виждаме дребни и огромни групи в парковете, където млади и остарели, под звуците на спокойна музика се грижат за тялото си. Вероятно по тази причина няма да срещнете или видите на никое място раздразнителен, сърдит китаец. Всички са спокойни, уверени и търпеливи.

Коприненият пазар

Начинът, по който е изглеждал комерсиалният път преди 1000 години
Умението да се пазариш би трябвало да се демонстрира и в Китай. Дори и в комерсиалните центрове. Макар и някои магазини да не престават да стоят затворени след пандемията, доста търговци са се върнали на работа и с горделивост демонстрират стоката си. Но на никое място няма цени! В мола " Копринената улица ", известна измежду чужденците като " Копринения пазар " предлага красиви шалове, перлените бижута, елегантни костюми, слънчеви очила и такива с диоптър, играчки... всичко. А цената е... съгласно индивида. На калкулатор ти демонстрират една сума и започваш да предлагаш по-малка сума, до момента в който не чуеш: " Добре, само че единствено за теб толкоз! " И най-после - и вълкът утолен и агнето цяло. Клиентът остава удовлетворен, че е купил нещо качествено на добра цена, продавачът, че е проработил нещо.
С просвета, положително отношение, дисциплинираност и подобаващ метод на живот, се реализира доста. Традициите се съблюдават, предишното се уважава, не се разрушава нищо, единствено се прибавя нещо ново. И се прави с горделивост, че си част от народа си, а не се подмазваш на никого. И, както споделят тук: " Когато искаш да покажеш на какво си кадърен, играеш почтено, а не се опитваш да спънеш или да саботираш труда на другия. " Само по този метод се става стопанин на света!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР