Тънък въздух, тежък терен: високо в планината не е място,

...
Тънък въздух, тежък терен: високо в планината не е място,
Коментари Харесай

Откриха най-старото високопланинско човешко селище

Тънък въздух, тежък терен: високо в планината не е място, на което хората престояват на драго сърце. Въпреки това още в каменната епоха хора са живели в Африка на височина от 3500 метра. Учените към момента не са наясно с повода.

Когато индивидът покорява върхове, организмът му първо би трябвало да се напасне с изискванията. Кислородът във въздуха понижава, което води до по-големи натоварвания в тялото. Във височините е и по-студено. Затова не е изненада, че хората в течение на историята не са се заселвали високо в планините.

Въпреки това от време на време хората са били привличани нагоре. Учените познават високопланински селища от региона на Андите или пък Тибет. Сега археолози са разкрили в Африка най-старото човешко населено място в сходен регион. Още преди 47 000 години ловци и събирачи са живели в планината Бейл на територията на днешна Етиопия. Мястото на находката Финха Хабера се намира на височина от към 3500 метра.

„ Те не просто са прекарвали там дълго време, яли са, готвили, произвеждали са принадлежности, само че и са употребявали ресурсите на високопланинския регион в продължение на хилядолетия, “ споделя водещият създател Гьотц Осендорф от Университета Кьолн. Разработката на учените е оповестена в профилираното издание „ Science “. В интердисциплинарния теоретичен план под управлението на Университета Марбург вземат участие още учени от университетите Кьолн, Берн, Хале-Витенберг, Рощок, Байройт и Адис Абеба.

От базовия лагер те предприемали пътувания из покрайнината. Става дума хипотетично за група от 20-25 индивида. Учените разкрили многочислени артефакти, измежду тях каменни принадлежности от обсидиан. От това естествено стъкло, което произлиза като артикул на вулканична интензивност, могат да се основават остриета. Маите и ацтеките също са употребявали сходни заточени като скалпел остриета при жертвоприношения. В поселището на Финха Хабера хората са се снабдявали с вулканичното стъкло от още по-голяма височина над 4200 метра.

Едно от обсидиановите сечива, открити във Фунха Хабера, планината Бейл, Етиопия.

Всъщност обсидианът може да е една от аргументите, заради които хората са се заселили на сходно извънредно място, счита един от съавторите на студията Бруно Глазер. Това обаче към този момент е единствено нечиста сделка. Възможно е хората да са били прогонени в планината от неприятни условия, за каквито обаче все още няма доказателства. Хората намирали задоволително за ястие и пиянство и прежиявали, макар тежките високопланински условия.

Те пиели топяща се глетчерна вода и ловували дребни бозайници, с което покривали нужните им за високопланински живот калории. За опитни ловци това не било мъчно, изясняват учените.

Това са били хомо сапиенс. „ Те не са имали смарт телефони, само че когнитивно няма генерални разлики с днешния човек. Така става все по-ясно, че праисторическият хомо сапиенс е могъл трайно да заеме и покори всички екологични ниши, измежду тях и някои нетипични райони. “

Наред с всичко останало археолозите са разкрили и щраусово яйце. „ толкоз нависоко няма щрауси, което потвърждава, че хората са живели в условия на продан с другите хора от равнината. Те са били част от цялата мрежа. “

Инфо: SPIEGEL ONLINE.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР