Там смъртта може да бъде невидима и непреброена, но ковчезите

...
Там смъртта може да бъде невидима и непреброена, но ковчезите
Коментари Харесай

Европейските домове за възрастни: В мъглата на COVID-19

Там гибелта може да бъде невидима и непреброена, само че ковчезите мъчно се крият. Така стартира анализът за обстановката в домовете за възрастни хора в Европа по време на пандемията от ковид на Луси Уилямсън и Джеймс Бедкок, оповестен в BBC. Actualno.com разгласява целия текст:
" Пред дома за обществени грижи " Ротшилд " в Париж, един фургон идва, с цел да разтовари дървените ковчези, към момента обгърнати във фабрична пластмаса.
Доставчикът споделя на чакащ начело публицист, че поръчките са " нон стоп ".
Вратите на дома са крепко затворени. Тук са умряли шестнадесет души, подозрението е, че повода е ковид. Знае се за други 80 инфектирани.
Смята се, че повече от една трета от старческите домове в региона на Париж са наранени от ковид. Но до момента в който смъртността в болничното заведение се записва в ежедневния бюлетин, статистика на гибелта в домовете за обществени грижи няма.
Александър Санер работи като доктор в различен дом във Вогез, в източната част на Франция, където са умряли най-малко 20 души.
" Имаше огнище от към петдесет инфектирани, които имаха тресчица, последвана от тежка пневмония ", сподели той. " В разгара на епидемията тук би трябвало да е имало 25 или 30 интубирани пациенти ".
Le Monde: Страните от Европейски Съюз одобряват антидемократични закони в битката с COVID-19
След първичното оповестяване на епидемията малко от жителите на домовете за пенсионери във Франция се тестват за вируса изобщо. Но ден след ден се появяват истории за двуцифрени смъртни случаи в тези институции, в този момент на процедура затворени и изолирани от външния свят.
Както Италия и Испания до момента са най-големите и смъртоносни огнища на болестта в Европа, по този начин и възрастните хора в домовете за грижи са понесли най-болезнения удар, породен от всеобщото заразяване и дефицита на личен състав.
В Италия са регистрирани стотици смъртни случаи в старешки и обществени домове в Бергамо.
Най-крутите ограничения за ковид - цялостна карантина на най-възрастни и излизане единствено след позволение за другите
Тревога за смъртност в домовете за грижи в Испания за първи път беше нараснала в мадридския център Монте Ермосо, където минимум 20 починаха от ковид. Сега военните оферират незабавна помощ и стерилизация на повече от 1300 центрове в страната.
Намесата на управляващите постоянно идва прекомерно късно. Двадесет и трима души бяха открити мъртви в различен дом за възрастни хора в Мадрид, в това число две от монахините, които са се грижили за настанените там.
В дом в Алкой, покрай Аликанте, починаха 26 от 130 души. Повече от 1600 поданици на обществени домове за грижи починаха през първите четири седмици на март, като за повече от половината се счита, че са станали жертва на COVID-19.
Роднините са гневни поради неналичието на информация за епидемията, до момента в който обществените и медицински служащи изясняват, че дефицитът на гледачи и неналичието на защитно облекло бързо водят до сривове, защото болногледачите се заразяват с вируса и би трябвало да се самоизолират.
Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да устоят на COVID-19
В началото на март президентът Еманюел Макрон посети дом за възрастни хора, с цел да приказва за отбраната от вируса. Той беше сниман, седнал на маса, заобиколен от възрастните хора - без маски за лице и обществено разграничаване.
Няколко дни по-късно всички визити в тези домове във Франция бяха неразрешени. И предходната седмица държавното управление съобщи, че всички техни резиденти би трябвало да бъдат изолирани самостоятелно в стаите си.
А защото доста от личния състав са заболели или в изолираност, разпространяването на този вирус е доста мъчно да се управлява на тези места.
" Веднага откакто коронавирусът влезе в някой от тези домове, всичко свършва ", сподели санитарка в дом за остарели хора, поискала анонимност.
" Не можем да създадем нищо. Тъй като нямаме задоволително личен състав става трагично. След като вирусът влезе в дома, ще има голям брой смъртни случаи ", безапелационна е тя.
Министърът на опазването на здравето съобщи, че Франция ще стартира всеобщо тестване на популацията си, и е поръчал милиард маски.
Премиерът Едуар Филип удължи националната карантина с още две седмици.
" Битката едвам в този момент стартира ", сподели той, като предизвести, че първата половина на април ще бъде " още по-трудна " от предходните 15 дни.
Всяка вечер жителите на Франция стоят пред отворените си прозорци, с цел да приветстват медицинския личен състав на страната.
Солидарността с лекари, медицински сестри и служащи, които се борят с пандемията, включително и за възрастните хора в домовете е на разположение. Но анкетите сочат, че доверието в държавното управление е спаднало, даже преди вълната на коронавирусната зараза да е достигнала своя връх.
Противоречиви данни за болните от ковид в Китай повдигат въпроси

* Луси Уилямсън, Джеймс Бедкок, BBC, Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР