Талибанските власти в Афганистан разпространиха послание на върховния си лидер,

...
Талибанските власти в Афганистан разпространиха послание на върховния си лидер,
Коментари Харесай

Върховният лидер на талибаните в Афганистан: Животът на жените в страната се подобрява

Талибанските управляващи в Афганистан разпространиха обръщение на висшия си водач, в което се твърди, че са подхванати нужните стъпки за възстановяване на живота на дамите в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Когато завзеха властта през август 2021 година след изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан, талибаните не разрешиха на дамите да вземат участие в публичния живот и да работят, а образованието на девойките остава мощно лимитирано.

Изявлението на Хайбатула Ахундзада бе публикувано на пет езика в навечерието празника Курбан байрам.

Ахундзада показва, че управляващите в Ислямско емирство Афганистан са подхванали съответни ограничения за избавяне на дамите от доста обичайни потисничества, измежду които и насилствените бракове, и че са били " предпазени " правата им по шериата.  

" Бяха подхванати нужните дейности за възстановяване на ситуацията на дамите като част от обществото, с цел да им се обезпечи удобен и сполучлив живот в сходство с ислямския шериат ", се споделя в текста.

Ахундзада декларира, че скоро ще изчезнат отрицателните аспекти на предходната 20-годишна окупация, свързани с носенето на хиджаб и " неправилното насочване ".

" Статутът на дамата като свободно и почтено човешко създание е възобновен и всички институции са задължени да оказват помощ на дамите при обезпечаването на брак, завещание и други права ", прибавя той.

Ахундзада още веднъж приканва другите страни да спрат да се намесват във вътрешните работи на Афганистан. Той акцентира, че талибанското държавно управление желае да поддържа положителни политически и стопански връзки с останалата част от света, изключително с ислямските страни, и че то е изпълнило отговорността си в това отношение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР