Талибаните и САЩ провеждат първи официални разговори след превземането на Афганистан

...
Лидерите на талибаните се срещнаха с официални лица от Съединените
Коментари Харесай

Лидерите на талибаните се срещнаха с официални лица от Съединените щати в Катар за първи път след завръщането им на власт в Афганистан преди две години.

Говорител на афганистанското министерство на външните работи каза в понеделник, че двете страни са обсъдили мерки за изграждане на доверие по време на двудневните преговори, включително премахване на санкциите и забраните за пътуване, както и връщането на задържаните активи на афганистанската централна банка в чужбина.

Делегациите също обсъдиха борбата с наркотиците и проблемите с човешките права, каза Абдул Кахар Балки.

Нито една държава не е признала официално талибаните след завръщането им на власт.

Групата пое управлението през август 2021 г., когато подкрепяното от Запада правителство на Афганистан се срина след хаотичното изтегляне на САЩ от страната след 20 години конфликт.

От поемането на властта талибаните са изправени пред международно осъждане, включително от няколко страни с мюсюлманско мнозинство, заради ограниченията, които групата е наложила върху образованието на жените. Афганистан също се бори с хуманитарна криза, като почти половината от населението му – 23 милиона души – получи помощ от Световната продоволствена програма (WFP) миналата година.


Държавният департамент на САЩ каза в изявление, че негови служители са казали на талибаните, че Вашингтон е отворен за технически разговори относно икономическата стабилност и повтарящи се опасения относно „влошаване“ на човешките права в страната.

Присъстващите – включително специалният представител на САЩ Томас Уест и специалният пратеник за афганистанските жени, момичета и правата на човека Рина Амири – изразиха „сериозна загриженост относно задържанията, медийните репресии и ограниченията на религиозните практики ”, според изявлението.

Длъжностните лица също призоваха отново талибаните да отменят забраните върху средното образование на момичетата и заетостта на жените, както и за освобождаването на задържаните американци.

Те също „изразиха откритост за продължаване на диалога относно борбата с наркотиците“, като признаха „значително намаляване на отглеждането“ на макове през този вегетационен период.

Талибанските бойци използваха растението, от което се извлича опиум, за да помогнат за финансирането на въоръжената си борба в продължение на години. До 2020 г. 85 процента от световния опиум изтичаше от Афганистан, според ООН. Но след поглъщането им властите забраниха реколтата.

Делегацията на САЩ се срещна и с представители на Афганистанската централна банка и Министерството на финансите, като Държавният департамент заяви, че е „взел под внимание“ спадащата инфлация, както и нарастващия износ и внос в 2023 г.

Той каза, че скоро ще бъде отворен за „технически диалог относно проблемите на икономическата стабилизация“, се казва в изявлението.

САЩ замразиха около 7 милиарда долара във фондове на афганистанската централна банка, съхранявани във Федералната резервна банка на Ню Йорк, след като талибаните взеха властта. Половината от средствата сега са в базиран в Швейцария афганистански фонд.

Финансиран от САЩ одит на афганистанската централна банка не успя да спечели подкрепата на Вашингтон за връщане на активи от доверителния фонд.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР