Такси за роуминг в ЕС: Колко струва да използвате телефона си в Европа?

...
Всеки пети човек не знае за таксите за роуминг, когато
Коментари Харесай

Един на всеки пет души не знае за таксите за роуминг, когато пътува. Всеки пети човек не знае за таксите за роуминг, когато пътува. - Авторски права Canva от Публикувано на 10/08/2023 - 08:00

Не разчитайте на вашата телефонна мрежа да ви каже кога ще бъдете таксувани допълнително - те не са длъжни да ви уведомяват.

Връщали ли сте се някога от почивка, за да получите астрономическа телефонна сметка?

РЕКЛАМА

Ново изследване на британския комуникационен регулатор Ofcom разкрива, че почти всеки петима летовници не знаят на таксите за роуминг, когато пътувате.

Откри също така, че повече от четирима от всеки пет души разчитат на сигнали от мрежата си за такси за роуминг – но тези сигнали вече не са задължителни.

Разбиране Таксите за роуминг в ЕС и за кои страни се прилагат могат да бъдат объркващи - особено след Брекзит.

Ето всичко, което трябва да знаете за роуминга в ЕС, къде се прилага и как да избегнете високи телефонни сметки, докато пътувате в Европа.

Как работи роумингът в ЕС?

Страните от ЕС, както и Норвегия и Лихтенщайн, имат споразумение, което позволява на жителите да „роумират като у дома си“.

Ако телефонът ви е регистриран в една от тези държави, това означава, че можете да използвате вътрешния си резерв от минути, текстови съобщения и данни, когато пътувате в тези държави.

Ако плащате в движение , ще бъдете таксувани по същите тарифи като във вашата страна. Това включва осъществяване и получаване на обаждания и изпращане на текстови съобщения между .

Това ограничение за допълнителните такси е в сила от 2017 г. и беше миналата година до 2032 г.

Има обаче „честна употреба“ “ ограничения, поставени върху количеството, което можете да използвате, докато пътувате в чужбина, което зависи от вида на договора, който имате.

Допълнителните такси за данни в момента са ограничени до 2 евро на гигабайт в ЕС. Това ще намалее до 1 евро от 2027 г.

Правилата на ЕС за роуминг не се прилагат в Монако или Турция, наред с други държави.

РЕКЛАМА Скоро ще можете да използвате своя телефон за полети в ЕС. Но пътниците не са сигурни, че това е нещо добро Пари за пътуване: От пари в брой до криптовалута, това са най-добрите начини за плащане, когато сте в чужбина

Роумингът в ЕС включва ли Обединеното кралство?

Преди британците също се възползваха от роуминг в ЕС. Мобилните телефонни компании в Обединеното кралство обаче вече не са задължени да предоставят роуминг без допълнителни такси в ЕС.

Временна защита, включително месечен лимит от £45 (€52) за неволни такси за данни и сигнали за такси за данни и употреба, бяха въведени след Брекзит. Те обаче изтекоха през юни 2022 г., което означава, че компаниите вече не са задължени да ги спазват.

В зависимост от вашия договор и доставчик може да подлежите на същите такси като други държави извън ЕС, когато пътувате Европа. По същия начин, пътуващите от ЕС в Обединеното кралство може да се сблъскат с редовни такси за роуминг в зависимост от техния договор.

Кои доставчици на телефонни услуги в Обединеното кралство позволяват роуминг в ЕС?

Някои доставчици в Обединеното кралство все още позволяват безплатен роуминг в ЕС като стандарт. Към момента на писане те включват Asda Mobile и GiffGaff (до 5 GB данни и неограничени разговори и текстови съобщения), BT Mobile, Lebara и O2.

Редица доставчици в Обединеното кралство въведоха отново таксите за роуминг на данни в ЕС в последните месеци. Те включват EE, Three и , освен ако не сте били с тях от конкретни дати през 2021 г.

РЕКЛАМА

Tesco Mobile също започна да таксува нови клиенти за роуминг на данни в ЕС през пролетта на 2023 г. и TalkMobile за клиенти които се присъединиха или надстроиха през март 2023 г. Sky Mobile вече таксува всички клиенти за роуминг.

Как да избегнете таксите за роуминг на данни

Много мобилни доставчици в Обединеното кралство предлагат добавки, които ви позволяват да използвате данни в чужбина на намалени цени.

На Vodafone например можете да използвате роуминг в Европа за £2,25 (€2,60) на ден, £10 (€11,60) за осем дни или £15 (€17,40) за 25 дни. С добавката Three's Go Roam, роуминг £2 (€2,32) на ден в Европа и £5 (€5,80) на ден по целия свят.

Проверете плана за роуминг на вашата телефонна компания, преди да пътувате.< /p>Влакове, проследяване на цените и леки опаковки: Как да резервирате евтина почивка през 2023 г.

Алтернативно можете да закупите местна предплатена SIM карта, когато стигнете до местоназначението си. За да работи това, телефонът ви трябва да е отключен. Няма да можете да използвате обичайния си телефонен номер, но пак ще имате достъп до приложения като WhatsApp и .

РЕКЛАМА

Ако нямате пакет за роуминг, не забравяйте да включите изключете „роуминг на данни“ на телефона си, преди да кацнете или пристигнете в чужда държава, за да избегнете всякакви неочаквани . Включването на телефона ви, след като пристигнете, може да доведе до такси, ако все още не сте изключили роуминга на данни.

Използвайте го винаги, когато е налично, и избягвайте дейности, натоварващи данни, като поточно предаване на видеоклипове, освен ако не сте свързани. Можете също да зададете лимит на разходите за сметката си, за да избегнете сътресения, когато се върнете у дома.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР