Таксата за битовите отпадъци в София за поредна година няма

...
Таксата за битовите отпадъци в София за поредна година няма
Коментари Харесай

Радост за софиянци, мъка за хиляди фирми

Таксата за битовите боклуци в София за поредна година няма да бъде изменена. Столичната община не счита да предлага повдигане на ставката, която от 15-ина години е 1.6 промила от данъчната оценка на жилищните парцели и 10 промила от отчетната стойност на бизнес парцелите, написа Медиапул.

Увеличение се планува единствено за компаниите, които изберат да заплащат таксата съгласно генерираното количество боклуци. За тази година това са към 7500 компании. За идната досега са подадени 1400 молби, а крайният период изтича на 30 ноември. От общината чакат напор и вкарват изключително работно време за банкет на документи.
-->
Догодина фирмите, избрали да заплащат съгласно количеството, се чака да дължат по 1540 лева за резервоар от 1100 литра, а за подобен от 3,5 куб. метра таксата ще е 9235 лева годишно. Тази година сумите са 1340 лв. за по-малките контейнери и 8030 лв. за по-големите. Фирмите могат да сключат контракт и с други компании, които да събират отпадъците им. В този случай се заплаща единствено за обработката и депонирането на боклука.

В сряда зам.-кметовете по екологията Десислава Билева и по финанси Дончо Барбалов показаха плана на администрацията за план-сметката за чистотата за идната година. Теоретично общинските съветници могат да решат да вдигнат ставките на такса боклук, само че сходни ходове са малко евентуални, защото през 2023 година ще има локални избори и това стопира локалните управляващи да взимат непопулярни решения.

Очакваните доходи от такса боклук за идната година са 260 млн. лв. и съвсем покриват плануваните разноски за непорочност. За сметка на предстоящото задържане на такса боклук през 2023 година, парите за събиране на отпадъците, миене и почистване в града не престават да порастват. Очаква се следващата година за това да бъдат изхарчени 260.2 млн. лева, което е нарастване от 22.5 млн. лева по отношение на актуалната година.

Разходите за събиране и превозване на битовите боклуци за 2023 година са 78 млн. лева Парите отиват при компаниите, с които Столичната община има контракти за транспортиране на боклука.

В проектите е заложено по-често миене на вътрешнокварталните улици – от 7 на 8 пъти годишно, а на тези, по-които минава градски превоз – от 6 на 7 пъти годишно. Очаква се да бъдат измити 453 хиляди дка улици, което е двойно повече по отношение на измитите площи през 2019 година, разяснява Десислава Билева. Тя добави, че това е и мярка против мръсния въздух, защото миенето понижава праха.

От бюджета 74.7 млн. лева са планувани за поддържане на инсталациите за отнасяне и преработване на битовите боклуци, както и за изследване, планиране, създаване, употреба и закриване на депата за битови боклуци.

Близо 9 млн. лева повече са планувани за обезпечаване на активността на завода за преправка на битовите боклуци в " Садината " и инсталациите за зелени и биоразградими боклуци в Хан Богров. Ръстът на разноските се далъжи на по-високите цени на тока, който се употребява за работата на завода. За съпоставяне през 2020 година това перо е било 3.6 млн. лв., а през 2023 година се чака да бъде 7.6 млн. лева, което е нарастване от 136%.

За да понижи най-малко малко разноските за ток на оборудването, общината счита да влага във фотоволтаична апаратура, която да покрие до 10% потреблението на оборудванията.

С 5 млн. лева се усилват средствата за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане, които включват както повече средства за миене, по този начин и повече за поддържане на междублоковите пространства. Над 10 млн. лева ще бъдат предоставени непосредствено на кметовете на региони за разчистване и косене на междублокови пространства, като сумата е с 1.1 млн. лева повече по отношение на актуалната година.

До края на идната година от общината се надяват да могат да създадат и 30 площадки за разделно събиране на характерни боклуци като акумулатори, електронно съоръжение, облекла, сподели Десислава Билева. Първо обаче ще се афишира социална поръчка за компания, която да ги построи. Планира се и бонусна система за хората, които предават най-вече отпадък на тези площадки, само че към момента не е ясно какви ще са тласъците, стана ясно от думите на зам.-кмета.

Продължават да се построяват така наречен " зелени точки " за изхвърляне на боклуци. На няколко места, главно в " Надежда ", към блоковете има заградени места, където живеещите в тях могат да изхвърлят разделно боклука си. Контейнерите са заключени и са налични единствено за хората от сътветния блок. Опитът до момента демонстрира, че рециклируемите боклуци там са по-чисти, а смесеният отпадък е доста по-малко. Предвижда се въпросните " зелени точки " да се появят и на други места в София, само че общината към момента е надалеч от всеобщото им потребление. Основната спънка е недоразумение сред съседите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР