Така се казва и най-важният роман на Андре Жид, лауреат

...
Така се казва и най-важният роман на Андре Жид, лауреат
Коментари Харесай

Фалшификаторите

Така се споделя и най-важният разказ на Андре Жид, лауреат на Нобел за литература. А негов преводач е Иво Христов, някогашният шеф на кабинета на Радев, създателят на президентски речи, евродепутатът. Тема на Жид е копието и оригиналът, и по какъв начин се разграничават. Става дума за менте монети, само че и за същински и подправени връзки сред хората. Нелек текст. Смятат го за предвестител на новия разказ (антироман). Чели сте Н. Сарот, Роб-Грийе...

По-интересна обаче персонално за мен е една от новините, които научих неотдавна: Според брой 1(1), година I на най-новия вестник у нас " Филтър " излиза, че преводачът Иво Христов, който " вля живец " на книжния пазар чрез " Фалшификаторите ", щял да оглави новата българска левица. И то още веднъж, обърнете внимание, под акушерството на " Дондуков " 2. Това написа " Филтър ": " Иво Христов бил желан пред към този момент изтърканите претенденти да възцарят обществена правдивост у нас Мая Манолова и Антон Кутев ". Ами, да. Конгениално. Как не сме се сетили? Кой, в случай че не Христов, би оглавил левицата? Кой, в случай че друг представител на хайверните социалисти и станишевисти, а в моите очи - неблагодарници... Чакай! Защо по този начин приказваш, ще кажете? Ами, тъй като и Иво, и Елена, че и Витанов щяха да станат евродепутати, само че различен път, в случай че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не им беше дала късмет на тях, младите, за сметка на партийните брокери. А те, така наречен нови - какво? В знак на признателност, не станаха ли изменници? Не ми се приказва за Радев в тоя смисъл, камо ли за младия Зарков.

Защо забравихте отде поехте? Коя ви пусна да играете? Коя ви даде начална скорост? По каква причина се преобразихте във фалшификатори на истината?

Скромната ми версия е, че това стана, тъй като всички тия свежи евросоциалисти не са яли на една маса с сиромаси и низвергнати. Но другояче плюят срещу порива към самозапазване на българското. Също така пеят в хора за Истанбулската спогодба. И имат по-важна работа, очевидно. Каква им е работата ли? Работата им, наподобява, е да папкат гурме*. А вие чакайте от тях да се загрижат за народа. Всъщност, около " Фалшификаторите " се присетих за друга творба, тоя път на филмовото изкуство - " Фалшификаторът от Черния кос ", режисьор Н. Чернев, сценарист Х. Оливер. Там подправени долари заливат Черноморието. Развръзката е непредвидена. Ако сте го не запомнили, припомнете си кино лентата. За страдание, през днешния ден имаме едно такова, същото момче вид Тони от престъпния шедьовър от 80-те години на XX век, което... Тони за повторно влезе на " Дондуков " 2 под добродушния взор на левия електорат. Сигурен съм, не е светотатство да пишем, че на Тони от политическия римейк на " Фалшификаторът от Черния кос " му би трябвало обзор на активността. Най-малкото, откакто заставам спокойно пред черния гранит на така наречен Паметник на жертвите на комунизма, мисля, няма подозрение, че по този начин би трябвало. За да не вземе да фалшифицира отново Левицата... Дали посредством Христов, взел да отхвърля, че ще става младия Зарков, дали посредством самия млад Зарков... Или чрез Кутев, или фамозната Мая - все фалшификатори на лявото. Това би било позор, в случай че стане. Но аз съм сигурен - няма по какъв начин да се случи повече. Нали?

* Гурме (от фр. gourmet - гастроном) е познавач на положителната кухня. Свързва се с висшата кулинария, фини храни, изтънчени напитки, елегантни аксесоари
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР