Така Народното събрание ще обяви първия мандат на ГЕРБ за

...
Така Народното събрание ще обяви първия мандат на ГЕРБ за
Коментари Харесай

Депутатите гласуват отказа на Мария Габриел да стане премиер

Така Народното събрание ще разгласи първия мандат на ГЕРБ за несполучлив, а ПП-ДБ ще каже какво ще прави при втория
На изключително съвещание в 10:00 часа Народното събрание ще гласоподава мандатът за сформиране на държавно управление с претендент за министър-председател Мария Габриел да бъде разгласен за несполучлив.

Заявлението на Габриел, че се отдръпва от осъществяване на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, беше внесенo в деловодството на Народно събрание през вчерашния ден сутринта, откакто в неделя тя разгласи, че ще го стори поради неуспеха на договарянията и решението ГЕРБ да се отдръпват.

Чашата преля настояването на ПП-ДБ да получат и Министерство на вътрешните работи, откакто от ГЕРБ отстъпили за министър Тодор Тагарем и за енергийното министерство.

Три часа по-късно ръководителят на Народното събрание Росен Желязков насрочи изключителното съвещание с една-единствена точка - план на решение мандатът да бъде разгласен за несполучлив. Гласуването е належащо, с цел да се отпуши процедурата по връчване на идващия и президентът Румен Раадев да може да връчи мандат на втората по величина ПГ - тази на ПП-ДБ.

Очаква се през днешния ден оттова да разгласят решението на депутатите и управителните органи на партиите в обединението - да се направи опит мандатът да бъде изпълнен. 

По неофициална информация се чака ПП-ДБ да предложат ГЕРБ те да излъчат претендент за министър председател в границите на техния втори мандат. Формацията ще вземе мандата за сформиране на държавно управление от Румен Радев и ще опита да го извърши. Това е било разисквано на съвещание на парламентарната група на ПП-ДБ довечера, заяви " 24 часа ", като се базира на източници в обединението. Твърди се, че за взаимноприемливи фигури се считат Мария Габриел и Росен Желязков.

Ако от ГЕРБ-СДС не изявят предпочитание да възобновят договарянията, вторият мандат ще бъде върнат предварително.Ако въпреки всичко се стигне до предварителни парламентарни избори, от ПП-ДБ избират те да се проведат дружно с европейските.

Има възможност обаче поради времето, належащо да се извърви цялата парламентарна процедура, двата вота да не съвпаднат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР