Така наречената домашна смъртност“ от сърдечно-съдови заболявания, бележи значителен скок

...
Така наречената домашна смъртност“ от сърдечно-съдови заболявания, бележи значителен скок
Коментари Харесай

Проф. д-р Иво Петров: Здравната система трябва да обърне много повече внимание на профилактиката

Така наречената „ домашна смъртност “ от сърдечно-съдови болести, бележи забележителен скок по време на Ковид пандемията. Затова в този момент, когато заболяването е в интервал на спад на случаите, пациентите би трябвало да потърсят консултация с кардиолог.

Това посъветва лекарят на годината проф. доктор Иво Петров в студиото на „ Добро утро, Европа “ по Euronews Bulgaria. По неговите думи има две аргументи за фрапантното нарастване на „ домашната смъртност “:
Има две аргументи – първо, Ковидът утежнява обстановката на пациентите със сърдечно-съдови болести. Втора причина – болничната система не може да обръща задоволително внимание на хората в потребност и това усилва внезапно домашната смъртност от сърдечно-съдови болести, в това число и неочаквана сърдечна гибел.
Проф. Петров прикани да се подтиква образованието за ранна приложимост на автоматизирани външни дефибрилатори на цялото население и най-много на хората, които не са лекари, тъй че да има сериозна маса от подготвено население, което да може ги употребява незабавно.

По думите му у нас би трябвало вкара европейската процедура за образование на цялото население за предоставяне на първа помощ и са нужни рационални промени в опазването на здравето, обърнати повече към профилактика и резултатът от лекуването, с цел да има претекст за възнаграждение.

Болести на циркулацията са в челните позиции като заболеваемост и аргументи за смъртност в България, уточни докторът.
Има голям брой условия за това – вреден метод на живот, занемаряване на профилактиката, изключително на равнище детско опазването на здравето. Не се откриват в точния момент ранните форми на болесттите заради това, че нямаме структурирана национална стратегия за скрининг на избрани контингенти от хора, които имат във семейството си такива болести.
„ Нашата национална стратегия за опазване на здравето би трябвало да обърне доста огромно внимание на началните интервали от болесттите – профилактиката, ранното разкриване, ранното диагностициране, ранното лекуване “, безапелационен е проф. Петров.

Хората с заболявания на аортата в рода си, би трябвало наложително да се подлагат на скрининг, защото вероятността за заболяване е доста огромна, означи още той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР