Така е озаглавена новата книга от Простреляният Пегас - поредица,

...
Така е озаглавена новата книга от Простреляният Пегас - поредица,
Коментари Харесай

На бъдещето пред олтара...

Така е озаглавена новата книга от " Простреляният Пегас " - поредност, отдадена на убитите български поети, писатели и журналисти. В нея е включена дребна част от богатото поетично творчество на Васил Карагьозов - стихотворец, преводач, драматург и публицист. В творбите си Карагьозов енергично пази социалистическите хрумвания и хората на труда. Прави първия превод на български език на Социалистическия интернационал, написан от Южен Потие. Пише драматургична творба " Тайните на Вардар ", построена напълно в духа на символизма.  
И през днешния ден, когато четем тези надарени стихове, не можем да не се поклоним пред полета на мисълта на един от тези, които в зората на нашето революционно придвижване мечтаят по този начин извисено, по този начин топло и човешки за бъдещето на хората, когато ще има самун за всички.
Книгата " На бъдещето пред олтара " на ИК " Тип-топ прес " показва и малко известни обстоятелства от живота на поета - един от безследно изчезналите по време на репресиите през 1925 година, погубен без съд и присъда в казармите на Софийския гарнизон.
Предговорът, озаглавен " Слънчевият стихотворец на България ", е написан от ръководителя на Дружеството на писателите в Ямбол Тенко Тенев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР