Тъжно ми е. С години пишех за стратегиите за влияние

...
Тъжно ми е. С години пишех за стратегиите за влияние
Коментари Харесай

Светослав Иванов: Никога не забравяйте, че Фейсбук е много криво огледало на реалността

Тъжно ми е. С години пишех за тактиките за въздействие върху съзнанието, които се употребяват за превръщане на смисъла от всяка информация и насочването му в радикално друга посока с избрана цел.

Това написа на персоналната си страница във Facebook журналистът от БТВ Светослав Иванов. Ето какво още споделя той:

" Социалните мрежи дават тази опция - оплитат " общественото в мрежи " и разделят хората, пречупвайки способността ни да се сплотяваме зад дела и групови решения. Стратегии и заводи за тролове, които целят разцепление и нападателно се вклиняват във всяка тематика, която е дискусионна за едно общество, с цел да трансфорат разделянето в голяма пропаст на крещящи си и мразещи се единици. Целта е ненавист посредством раздуване на страстите и опълчване до степен на спукване.

Например, всяка информация или разбор за войната в Украйна, която се появява тук, от страница на медия или на персона с повече почитатели, за минути е атакувана от еднотипни мнения от стотици профили, които се стремят да ви накарат да не четете публикацията, а да изградите мнението си върху мненията под нея. В момента това се случва в целия район. Това е подла и остаряла тактика, която съществено разклати и повлия на британците в месеците преди референдума за излизане от Европейски Съюз.

Но аз желая да ви помоля за едно просто нещо - в никакъв случай не забравяйте, че " Facebook " е доста погрешно огледало на действителността. Хората не са толкоз разграничени, колкото автоматизирано генерираните мнения се пробват да внушат. Kaто човек, който е отразявал и видял резултата от войната в Ирак, резултатите на най-тежките наказания против Иран, страха по улиците на Кабул в Афганистан, опитите за " демократизиране " на ДР Конго, безконечният спор сред Израел и Палестина, красивият и печален Ливан, аз имам вяра в нашето общество и знам, че ние сме положителни, състрадателни и сетивни хора. България не е изгубила своето човешко лице. То не е FACE, а лице. Не е book, а човечност.

Хуманността не приема и не оправдава войни и в никакъв случай не си служи със закани и експанзия към другите ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР