Т рагичната история на руския Балтийски флот, който отплава, за

...
Т рагичната история на руския Балтийски флот, който отплава, за
Коментари Харесай

Как руският Балтийски флот отплава, за да смаже Япония

Т рагичната история на съветския Балтийски флот, който отплава, с цел да смаже Япония е толкоз неуместна, че светът не стопира да ѝ се смее към този момент повече от век.

Всичко стартира през 1904 година Русия е на път да загуби войната с Япония. Руският Тихоокеански флот е блокиран в пристанищата на Порт Артур и Владивосток, а японската войска напредва по суша към Квантунския полуостров.

За да предотврати разгрома цар Николай II има разполагаем още два флота – Черноморския и Балтийския. В последна сметка е взето решение към Япония да бъде изпратен вторият, защото е по-голям.

Моряците от Балтийския флот обаче в продължение на седем месеца са били блокирани на сушата, тъй като пристанищата в Балтийско море са заледени. Екипажите пък са допълнени с новобранци от Централна Русия, които за първи път виждали море. Друга отличителна характерност на Балтийския флот бил извънредно огромният брой офицери благородници, свързани с царската фамилия.

Начело на флота, който е преименуван на Втора тихоокеанска ескадра, е назначен един от най-способните съветски морски командири, Зиновий Рожественски. Герой от Руско-турската освободителна война. Началник на флота на Княжество България от 1883 година до 1885 година Той основава военноморските правила на Българския флот, военноморския музей и библиотека.

Рожественски бил прочут със строгостта си и с това, че когато се ядосал постоянно хвърлял бинокъла си във водата. До преназначаването му в Балтика той командвал опитни или мощно стимулирани екипажи. Но в Балтийския флот се сблъскал в невероятни равнища на непросветеност и офицери, които не можел да накаже, поради връзките им с царската фамилия.

През есента на 1904 година Рожественски потеглил от Балтика с 42 бойни и спомагателни кораба. Проблемите му почнали незабавно след потеглянето. Флагманът блъснал брега. Един от спомагателните кораби изгубил котвата си. А един от разрушителите се блъснал в един от линейните кораби. След нужните ремонти и изгубен бинокъл пътуването траяло.

Достигайки протоците сред Дания и Швеция съветските моряци били обхванати от суматоха, уверени, че там ги причакват японски торпедоносци. В същото време най-близкият действителен японски торпедоносец се намирал в от другата страна на Земното кълбо. Междувременно на хоризонта се появил дребен транспортен съд. Решавайки че са нападнати съветските екипажи почнали да обстрелва съда без да го уцелят нито един път. И по този начин, до момента в който вбесеният за следващ път Рожественски не им наредил да прекратят огъня. Оказало се, че корабчето носи писмо от царя. В него пишело, че покачват Рожественски в сан до вицеадмирал.

Пътуването траяло в Северно море. Една вечер Втора тихоокеанска ескадра се озовала покрай флотилия от британски риболовни кораби. Решавайки, че са настигнати от митичните японски торпедоносци, които наподобява са ги преследвали от Дания насам, съветските кораби разкрили огън. Истерията била толкоз огромна, че стрелбата траяла дълго, откакто Рожественски наредил да бъде спряна.

Част от съветските кораби даже докладвали, че са ударени от торпеда. На един от разрушителите екипажът си поставил избавителни жилетки и почнал да спуска лодките, уверен, че съдът потъва. На различен моряците се въоръжили, вярвайки, че японците ще ги вземат на абордаж.

Благодарение на извънредно неточните стрелци обаче бил потънал единствено един от рибарските кораби, като починали двама британски моряци. Същевременно в суматохата няколко снаряда блъснали бронирания крайцер „ Аврора”, убивайки един съветски моряк.
 Крайцерът
На другата заран целият английски флот бил вдигнат в бойна подготвеност. Единственото усилени дипломатически договаряния предотвратили война сред Руската и Британската империи. Въпреки че в Лондон били уверени, че офанзивата не може да е случайност, смесената комисия, разследвала случая стигнала до заключението, че ставало въпрос за нервност и че Рожественски е направил всичко по силите си, с цел да спре стрелбата.

Станалото обаче принудило Втора тихоокеанска ескадра да тръгне да заобикаля Африка, вместо да мине по надалеч по-късия маршрут през Суецкия канал, следен от англичаните.

Последвало прекъсване в Танжер, където съветският флот съумял да прекъсне телеграфния кабел на града, защото един от корабите бил оставил котвата си да се влачи по дъното.

После, натоварена безусловно догоре с въглища от немски търговски съдове, Втора тихоокеанска ескадра заобиколила нос Добра вяра. Междувременно един моряк умрял, покрит от купчина кюмюр, а няколко други умряли от респираторни болести поради въглищния прахуляк, с който били покрити всички палуби.

И по този начин Втора тихоокеанска ескадра пристигнала в Мадагаскар. Там я настигнала новината, че Порт Артур е високомерен от японците. Рожественски дал отмора на екипажите и решил да изчака нови заповеди. За злощастие през това време болен тежко от тропическа тресчица.

Останали без деен пълководец съветските офицери реагирали като същински аристократи. Първо се обзавели с екзотични домашни любимци от Мадагаскар. Включително жив крокодил и огромна отровна змия. Последната ухапала офицер, до момента в който се опитвали да я смъкват от едно от оръдията, към което се била увила. Основният проблем обаче били хамелеоните. Освен, че имат способността да сливат образно с околните предмети, те могат да се катерят по всевъзможни повърхности, в това число метал и стъкло. Така за известно време най-голямата паника на офицерите от Втора тихоокеанска ескадра била къде са си изгубили хамелеоните.

След като задоволили ексцентричността си с домашните любимци аристократите решили да пробват локалните опиати, купувайки хиляди цигари с опиат.

После се насочили към нощния живот на Мадагаскар. Това довело до взрив на венерическите болести измежду офицерите и няколко огнища на заразни инфекциозни заболявания измежду екипажите.

Междувременно, защото били същински руснаци от началото на предишния век, моряците основали няколко революционни комитета.

А един от офицерите, отговарящи за техническата поддръжка, под натиска на непрекъснатите съвсем денонощни наряди, които давал, защото не бил благородник, се съблякъл гол и почнал да обикаля палубите, пророкувайки края на света и питайки всички, по кое време ще умрат.

Тази идилия обаче била нарушена от оздравяването на Рожественски. След като спрял отпуските на брега, наредил разчистването на зоологическата градина и конфискувал опиатите, той наредил отплаване към Япония.
 Крайцерът
Междувременно, по случай оздравяването му аристократите решили, че би трябвало да се даде церемониален салют. Само че вместо с халосни, стреляли с същински снаряди, два от които уцелили познайте какво? Разбира се бронирания крайцер „ Аврора”. Инцидентът обаче се разминал без жертви и съществени вреди.

След отплаването Рожественски наредил провеждането на учения по пукотевица, решен да приведе екипажите в същинска бойна подготвеност. При първото такова обучение нито един от изстреляните снаряди и торпеда не поразил задачата. За сметка това блъснали кораба, който теглел целта. А едно от торпедата се завъртяло на 360 градуса, предизвиквайки за малко този път основателна суматоха. Все отново нито един моряк или офицер не потърпевш, тъй че учението било счетено ненапълно за сполучливо.
 Адмирал Того
За жал историята приключва трагично. Стигайки пролива Цушима на 27 май 1905 година съветският флот бил причакан от японците, командвани от именития адмирал Того Хейхачиро. След дългото над 30 хиляди километра пътешестване без главен ремонт корабите на Рожественски, не можели да поддържат задоволително висока скорост за маневри в борба. Така японците обстрелвали съветските съдове един по един. 21 кораба от Втора тихоокеанска ескадра били потопени или пленени. Загинали 5 045 съветски моряци и офицери. В борбата японците изгубили едвам 3 миноносеца и 117 души. Вицеадмирал Рожественски поел цялата отговорност за загубата.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В супермаркета има маркетингово изследване: - Извинете господине, Вашето котенце би ли си купило " Уискас "? - Моето котенце би си купило " Лексус ", но добре, че… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниОткритието е значимо за потреблението на роботите в бъдещеБебето не е родено с коронавируса„ Политико “: Лондон подготвен с проект за деяние при гибелта на кралица Елизабет IIСлучаен минувач се опитал да се притече на помощ на дамата, само че и той бил атакуванТой е една от значимите бизнес фигури на българския преходДесетки коли се озоваха в дълга опашка от чакащи коли " Безусловно имаме потребност от образеца, по който се е осъществил българският блян ", споделя водачът на " ИТН " С тази храна постоянно се чувствате уютно и като вкъщи сиКакво поучават експертиЗрителите ще станат очевидци на завладяващото начало на третия сезон довечера от 22:30 ч. по NOVAПредстои районният съд в София да заседава по настояването на прокуратуратаКога водоподаването ще бъде възстановеноКакви поздрави бяха отправени към българите по случай днешния празникВ комедията си повдигат въпроси за творчеството и изкуството, и основателите на кино лентата не са желали да обидят никого " Последната цитадела на съпротивата е изцяло завладяна ", съобщи представителят на талибанитеЧестит празник!От мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР