Сюжетът с продължава и днес, след като той и наследникът

...
Сюжетът с продължава и днес, след като той и наследникът
Коментари Харесай

"Капитан Андреево" ще бъде обявен за обект на националната сигурност

Сюжетът с продължава и през днешния ден, откакто той и наследникът му Христо Вълчанов си насочиха взаимни обвинявания в ефира на двете национални частни малките екрани. В разногласията още веднъж изникнаха въпросите кой ще извършва фитосанитарния надзор на " Капитан Андреево "  и ще бъде ли върната частната лаборатория " Евролаб ", чийто контракт бе прекратен от Даскалов, а в това време служебният аграрни министър Явор Гечев разгласи, че се готви решение на Министерски съвет за оповестяването на части от граничния пункт като обект на националната сигурност.

" На 2 август, когато стартира служебното държавно управление, се срещнах с вътрешния министър Иван Демерджиев и с премиера Гълъб Донев. Разговаряхме дали ще остана шеф на организацията. Разговорът беше за " Капитан Андреево ". Те показаха тяхната воля всичко стартирано да продължи. Това беше изискването да остана и да продължа тази служба. На 30 август, когато бяха оповестени листите, трябваше да изляза в отпуск, което направих (заради присъединяване му в изборите като претендент за народен представител от Политическа партия - бел. ред.). Същият ден в кабинета ми пристигна зам.- министърът Крум Неделков. Предните дни бях сложил пред министъра въпроса, че желая да оставя Оля Караджова за мой заместител. Но Неделков ми сподели, че по-висша воля е наредила, че би трябвало да е наложително Христо Вълчанов ", описа пред  Христо Даскалов.

По думите му за този 1 месец това, което Вълчанов е направил в Агенцията, е " тъкмо противоположното на това, което трябваше да се случи ". " Той е индивидът, който стартира процедурата за отдаване още веднъж за 10-годишен период на контрола на границата на тази компания " Евролаб " ", съобщи Даскалов. Въпросната фирма близо 10 години се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния контрол, както и със свързаното с това обслужване на камионите, като в следствие в работата й бяха открити.

" Нищо не беше направено от това, което говорихме. Не се работеше за новата лаборатория на граничния пункт ", уточни Даскалов. Попитан, коя е тази по-висша воля, поискала Вълчанов да поеме БАБХ, Даскалов сподели: " Разбирате кой стои над министъра. Предполагам господин министър-председателят ". Даскалов отхвърли да има уволнения в БАБХ по време на отпуската му. " Отпуската ми беше до 3 октомври, на 4 бях на работното си място. Има единствено двама индивида, които са вътрешно разместени. Няма никакви назначени външни лица, нито пък някакви уволнения ", сподели той.

" Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е обвързвано с редица неща, които се случиха за един ден и не е обвързвано с работата във връзка с Граничен контролно-пропусквателен пункт " К. Андреево ", съобщи пък служебният аграрни министър Явор Гечев пред. По думите му Даскалов е уволнил и назначил по неотложност хора, а не го е уведомил за това. Освен това ще е и депутат. След свършването на предизборната акция Христо Даскалов се връща на работа, въпреки в изборното законодателство да написа друго. Гечев добави, че се готви решение на Министерски съвет а оповестяването на части от пункта " Капитан Андреево " като обект на националната сигурност.

На собствен ред Христо Вълчанов съобщи, че " Евролаб "  категорично няма да се върне на територията на " Капитан Андреево " . " Това е решено на най-високо равнище. Полагаме всички старания, с цел да проработи държавна лаборатория. Но би трябвало време. И аз желая от през днешния ден за на следващия ден да я направя. Със заповед на министър е основана работна група, която работи да се разгласи " Капитан Андреево "  като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се разгласи като сериозна инфраструктура. Група адвокати работи върху проблема да създадем поръчка по неотложност за лабораторно съоръжение ", изясни Вълчанов.

По думите му тезата, че доста отровни артикули са изядени, е хиперболизирана. " Над 90% от предишните през " Капитан Андреево "  стоки и артикули за консумация отиват в Европа - Германия, Франция, Италия. Получаваме дерогация, когато има проблем. Това са 10 година, да не злоупотребяваме със страховете на хората ", прикани Вълчанов.

 

ТОРМОЗ

" Отстранен съм поради проблема " Капитан Андреево ", категоричен бе Христо Даскалов пред. " Прави се всичко допустимо тази компания да се върне на българо-турската граница. Вече минаха 2 месеца и малко, тъй че нищо не се е придвижило към този миг на пункта. Така че като стане и като се осъществя тази концепция за вкарването на обекта като част от националната сигурност, тогава бих признал, че съм се объркал ", съобщи Даскалов.

По думите му има тормоз към хора, отправяни от страна на Христо Вълчанов. " Трябва да ви кажа, че има сигнали за тормоз от страна на лекар Вълчанов върху някои чиновници, изключително тези, които бяха лоялни към тази концепция във връзка с " Капитан Андреево "  и това наложи в действителност аз да се върна ", добави Даскалов.

 

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР