Сьомговата пъстърва представлява хибриден вид риба, който е плод на

...
Сьомговата пъстърва представлява хибриден вид риба, който е плод на
Коментари Харесай

Сьомгова пъстърва

Сьомговата пъстърва съставлява хибриден тип риба, който е плод на дългогодишните старания на екип югославски учени-генетици. Соьмговата пъстърва в действителност е приспособена форма на американската пъстърва, която се развъжда в горното течени на река Бели Дрин.

Чрез комплицирани кръстоски учените са съумели да получат хибрид на сьомга с американска и балканска пъстърва. След дългогодишна селекция са съумели да основат тип, който е кадърен да се развъжда независимо в реки и водоеми на някогашна Югославия.

След събитията в съседката ни и войната в Косово планът получава развиване само към Доспат, където от няколко години насам наши риболовци внасят зарибителен материал за сьомгова пъстърва.

Сьомговата пъстърва се развъжда през интервала април-май. От години насам екип от учени от Българска академия на науките следи сьомговата пъстърва в Доспат. Те са открили, че рибата напълно сполучливо се развъжда по натурален път.

Характеристики на сьомгова пъстърва

Външно сьомговата пъстърва носи всички отличителни белези на американската, само че бързо нараства на тегло и даже доближава до присъщите за някои типове сьомга размери, притежавайки в това време редпродуктивните качества на балканската пъстърва. Сьомговата пътстърва е по-едра от елементарната пъстърва, месото ѝ е розово (като на сьомгата), има по-малко кости и повече месо.

Сьомговата пъстърва набира все по-голяма известност в страната ни, тъй като е по-евтина от сьомгата, само че в същото време се приближава до усета ѝ. Все отново в доста заведения се пробват да продават на своите клиенти вместо сьомга – сьомгова пъстърва, само че на цената на същинска сьомга.

Въпреки че си наподобяват, усетът им не е толкоз непосредствен и опитвалите норвежкия деликатес незабавно могат да създадат разликата. Сьомговата пъстърва и сьомгата са с един и същи цвят, само че сьомговата пъстърва не е толкоз мазна.

Червеникавият ѝ нюанс се получава от фуража. Цветът на сьомгата се получава от нейната храна – дребни раци, риби, скариди, които имат каротин и рибата получава червеникав нюанс поради пигмента астаксантин.

При сьомговата пъстърва цветът също се получава от този пигмент, само че в тази ситуация към този момент е набавян от фуражи. За усета на изкуствено отглежданата пъстърва са от голяма важност няколко съществени фактора – технология на отглеждане, състав на водата и качеството на храната.

Готвене на сьомгова пъстърва

 Сьомгова пъстърва филе

Сьомговата пъстърва е доста вкусна риба, която може да се готви по най-различни способи. Предимно се пече на фурна или на скара, като е значимо да се посочи, че когато се пържи или пече, не се нуждае от лой, тъй като попада в групата на така наречен мазни риби.

Предлагаме ви невероятна рецепта за сьомгова пъстърва с подправки.

Необходими артикули: филе от сьомгова пъстърва, лимонен сок, босилек, риган, бял пипер, сол, девесил и майорана. За гарнитурата са нужни печени картофи.

Начин на подготвяне: Нарежете филето на части, овкусете с лимонен сок и ароматните подправки и оставете да престои 10-15 минути, с цел да поеме добре аромата. Загрейте грил тиган или тефлонов тиган и поставете рибата – на първо време се изпича откъм страната с кожата, с цел да пусне личната си лой и след няколко минути обърнете и от другата страна. Поднесете ароматната риба с печени картофи и чаша изстудено бяло вино.

Следващата рецепта е за сьомгова пъстърва на грил.

Необходими артикули: сьомгова пъстърва (колкото броя са необходими), 1-2 лимон, няколко стръка свеж чесън, копър, черен пипер, сол, зехтин.

Начин на подготвяне: Почистете и подсушете рибата и изострен нож направете напречни сечения от двете страни. Поръсете с свеж лимонен сок и доста малко зехтин. Осолете и поръсете с черен пипер. Поставете в коремната празнина на рибите по няколко резена лимон, свеж копър и част от нарязания свеж чесън.

Допълнително поръсете с малко копър и настъргана кора лимон. Покрийте ги с фолио за свежо предпазване и оставете да престоят няколко часа в ледник, с цел да поемат добре от свежите аромати. Изпечете във фурна или на скара.

Ползи от сьомгова пъстърва

Освен че е доста вкусна, този тип риба е и извънредно потребна за здравето. Сьомговата пъстърва като характерен представител на по-мазните риби, е извънредно богата на скъпите омега-3 мастни киселини. Рибата обезпечава на организма лесноусвоими и пълноценни белтъчини, минерали, витамини. Повишава положителния и в същото време понижава неприятния холестерол в кръвта.

Омега-3 мастните киселини са извънредно значими, тъй като са отлична предварителна защита против редица съществени болести и положения.

Те предотвратяват появяването на сърдечно-съдови болести, рак, артрит, диабет, меланхолия и болест на Алцхаймер. Те форсират прилива на сила и в същото време ускоряват способността за централизация.

Осигуряват отбрана на организма от грип и простудни болести. Редовната консумация на риба е извънредно потребно за здравето, защото омега-3 мастни киселини са в най-големи количества точно в другите типове риби. Специалистите по здравословно хранене предлагат да се употребява риба най-малко един път в седмицата.

Ако и вие обичате пъстърва, разгледайте и тези оферти за тази вкусна риба:

- пъстърва на тиган;

- пъстърва на скара;

- рибена супа с пъстърва;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР