Сякаш нещата вече не изглеждат достатъчно апокалиптични, учените съобщиха, че

...
Сякаш нещата вече не изглеждат достатъчно апокалиптични, учените съобщиха, че
Коментари Харесай

Рогата комета 3 пъти по-голяма от Еверест се насочва към Земята

Сякаш нещата към този момент не наподобяват задоволително апокалиптични, учените оповестиха, че " рогата " комета, три пъти по-голяма от Еверест, се е взривила и се движи към Земята .

Взривът е избухнал на 5 октомври от 12P/Pons-Brooks - криовулканична (или студена вулканична) комета, чийто диаметър е колосалните 30 км , или колкото дребен град, оповестява Live Science. За информация, най-високата планина на Земята - Еверест, е висока към 9 км.

‘Devil’ comet 3 times bigger than Mount Everest explodes, now heading toward Earth
— New York Post (@nypost)
Това е вторият път, в който този междузвезден мразовит куб изригва през последните четири месеца , като последното небесно събитие се случи през юли, заяви Science Times.

Британската астрономическа асоциация, която следи от близко 12P, се сети за тази детонация, откакто видя, че тя наподобява десетки пъти по-ярка заради светлината, отразена от комата - облакът от газ, заобикалящ центъра ѝ.

12P/Pons-Brooks 2023 oct. 11 UT 19.30 40min RGB 16 " /3.2 Moravian G3-16200 Michael Jäger
— Michael Jäger (@Komet123Jager)
За непосветените, сходни изригвания се случват, когато огромно количество газ и лед се натрупва и изгаря като замразено кенче с кола, вследствие на което мразовитата сърцевина на кометата избухва от огромните пукнатини, които се образуват в кората на ядрото.

В този случай арктическият гърмеж е провокирал феномена на кометата да поникнат  " рога " като някакъв междугалактически Велзевул. Учените също по този начин съпоставят сатанинската форма с галактическия транспортен съд " Хилядолетният сокол " от " Междузвездни войни ", заяви Архивът на галактическото време.

12P/Pons-Brooks
— 吉本@彗星屋 (@katsumi_comet)
Причината за рогата не е ясна, само че специалистите считат, че тя може да се дължи на формата на ядрото на 12P - а ла междузвездна цедилка за макарони.

" Двата " рога " може да са породени от криовулканичен отдушник с особена форма и някакъв тип задръстване, което води до изхвърляне на материал със чудноват модел на потока ", сподели Ричард Майлс от Британската астрономическа асоциация.

Въпреки злокобната траектория и форма на 12P, към момента не е належащо да се приготвяме за " Дълбок удар ".

The position of 12P/Pons-Brooks is indicated by a ◯ pink circle.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР