Свят, воден от принципи и правила, чиято основна цел е

...
Свят, воден от принципи и правила, чиято основна цел е
Коментари Харесай

Даниел Фрийд: Европа и САЩ трябва да спасят демокрацията и свободния пазар с мащабни реформи

" Свят, воден от правила и правила, чиято съществена цел е да се запази демокрацията ". Така може да бъде систематизирана външнополитическата теория на Джо Байдън съгласно Даниел Фрийд, координатор за санкционната политика на президента Барак Обама, асистент държавен секретар за Европа и Евразия по времето на Джордж Буш и старши шеф на Националния съвет за сигурност в администрациите и на Буш, и на Клинтън. 

Бил Клинтън, Джордж Буш-младши, Барак Обама, Доналд Тръмп - всички те са имали срещи на върха с Владимир Путин. С какво методът на Джо Байдън се отличаваше от този на предшествениците му?

Опит! Има една сентенция - парен каша духа! Байдън познава доста добре напъните на Джордж Буш-младши и Барак Обама да се ангажират с Путин. И двамата пробваха, само че и двамата се провалиха, тъй като изискванията на Путин за положителни връзки със Съединените щати са той да има независимост да упражнява репресии в Русия и да господства над някогашните руски съседи.

Нито един от тези двама президенти не можа да одобри тези условия. Байдън има преимуществото да знае това от първа ръка. Той няма интерес от ново безплодно рестартиране на връзките. Ето за какво администрацията на Байдън стартира връзките си с Путин в общи линии от там, където администрацията на Обама ги остави - ясно осъзнавайки кой е Путин, какво прави и с решителност да му се опълчи - до момента в който в същото време се пробва да стабилизира връзките, в случай че Путин го разреши, и да си сътрудничи с него, в случай че е допустимо.

Различното е, че Байдън не е свръхоптимист за опциите си да се хареса на Путин или пък да го промени.

Джо Байдън желае предсказуемост и непоклатимост в връзките сред Съединените щати и Русия. Като се има поради стила на ръководство на Путин и опитът от предишното - допустимо ли е изобщо това?

Байдън не предвещава предсказуемост и непоклатимост - той споделя, че ги желае и това е добре. Но незабавно откакто сподели това, Путин предприе редица провокативни дейности - и вкъщи с репресии против Алексей Навални и неговата организация, и зад граница с повече хакерски атаки против Съединените щати.

С това Путин сподели - няма да бъда предсказуем по вашия метод, няма да разреша постоянни връзки - би трябвало да ми обърнете повече внимание. И Байдън отиде в Женева, повлиян от тази експанзия и даде мощен отпор. Не съм сигурен дали Путин ще отстъпи, не предвиждам това. Но американците най-малко към този момент са в позиция да кажат - ами, опитахме! Но в случай че Путин желае борба - Съединените щати и Европа ще отговорят дружно, вместо всеки да се оправя самичък, както беше при Тръмп.

Да издигнем флага на демокрацията - кое е особеното от предходните администрации на Демократическата партия. Какво е новото във външнополитическата теория на Джо Байдън?

Байдън счита, че е даже по-силен последовател от Обама на концепцията, че демокрацията би трябвало да е в центъра на американската външна политика и тактика. Може да си навлека проблеми поради това, само че мисля, че Байдън черпи повече от модела на Рейгън и в по-малка степен от този на Никсън - двама републиканци. Черпи от модела на Хари Труман - че американските полезности и американските ползи са неразривно свързани. Това е по-силно застъпено при Байдън, в сравнение с при Обама.

Не става въпрос единствено за народна власт, а за интернационална система, учредена на правила, които съхраняват демокрацията. Една от тематиките на срещата на Г-7, и изключително на срещата на върха Европейски съюз - Съединени щати, беше, че всички би трябвало да обединим старания, с цел да укрепим интернационалните правила, с цел да се оправим със актуалните провокации и с властническите водачи - Путин и китайския президент Си.

Хари Труман и Роналд Рейгън са президенти от времето на Студената война - паралелите с тях, имам вяра, не значат връщане към тази епоха?

О, сигурно няма връщане към Студената война, само че това не е в сърцето на огромната тактика на Труман. Американската тактика от времето на Уидроу Уилсън, прилагана след това в по-малка степен от Рузвелт, в по-голяма - от Хари Труман, и продължена по-късно не е просто за борба с комунизма и Съветския съюз. В ядрото на тази тактика е интернационална система, учредена на правила - за това приказва Уилсън в неговите 14 точки с правилата за мир след Първата международна война.

И не става въпрос за свят, разграничен на сфери на въздействие, или пък за велики сили, които се конкурират между тях, без значение от полезностите им. Става въпрос за свят с правила и правила - от една страна това е секваща дъха доверчивост, само че от друга - американските национални ползи печелят в подобен свят - и това е концепцията на Уилсън, на Рузвелт, на Труман. Това е концепцията както на демократи, по този начин и на републиканци.

Споменахте няколко пъти правила и правила. Досега живеехме в безреден свят - Доналд Тръмп беше непредсказуем, Европа също - популистки придвижвания - предстоят избори в двете най-големи европейски стопански системи - Франция и Германия. Възможно ли е изобщо да се върнем към свят на правила и правила? 

Както Европа, по този начин и Съединените щати са изправени пред доста провокации. Имаме доста проблеми - политически, стопански, обществени. Трябва да ги решим. И Байдън го знае - тъкмо както по времето на Голямата меланхолия Рузвелт знаеше, че би трябвало да избави демокрацията и свободния пазар с огромни промени. Сега би трябвало да създадем същото дружно с Европа.

Но не да го вършим по този начин, както ни споделят руснаците и китайците. До известна степен обстановката в този момент прилича края на 30-те години на ХХ век. Тогава имахме сталинизъм, фашизъм, милитаризъм и изглеждаше, че демократичната народна власт умира и че бъдещето принадлежи на тях. Не беше по този начин, само че платихме ужасна цена. България също заплати. Всички платихме.

Трябва да решим проблемите си вкъщи, само че не като обърнем тил на демокрацията и върховенството на закона и като се предадем пред корупцията, която изяжда безусловно всички ни. Никой не е ваксиниран. 

Интервюто с Даниел Фрийд можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР