Свят Супер вторник в САЩ - каква е равносметката Тази

...
Свят Супер вторник в САЩ - каква е равносметката Тази
Коментари Харесай

"Супер вторник" в САЩ - каква е равносметката

Свят " Супер вторник " в Съединени американски щати - каква е равносметката Тази година първичните президентски избори се организират по едно и също време в 14 щата  Василена Василева 4 март 2020, 17:38  Коронавирус и в европейските институции, първи доказан случай на инфектиран
Коронавирус и в европейските институции, първи доказан случай на инфектиран
 Нови конфликти на турско-гръцката граница
Нови конфликти на турско-гръцката граница
 Откъде са мигрантите на турско-гръцката граница
Откъде са мигрантите на турско-гръцката граница
 Световната банка дава 12 милиарда $ за битка с ковид
Световната банка дава 12 милиарда $ за битка с ковид
 Защо войната в Сирия е надалеч от своя край
Защо войната в Сирия е надалеч от своя край
 Турция смъкна сирийски боен аероплан, напрежението ескалира
Турция смъкна сирийски боен аероплан, напрежението ескалира
 Първи случай на ковид в Украйна
Първи случай на ковид в Украйна
 Папа Франциск с негативни резултати за ковид
Папа Франциск с негативни резултати за ковид

упер вторникът в Съединени американски щати завърши. Тази година първичните президентски избори се организират по едно и също време в 14 щата, на чиято територия живее към 40% от популацията на страната.

От "Супер вторникът " могат да бъдат направени пет извода , написа американският вестник Washington Post, представен от организация "Фокус ".

В конкуренцията има нов любимец - Джо Байдън

Вече имаме нов любимец и главен кандидат за номинацията - Джо Байдън.

Байдън завоюва рано и по-важното е, че в "Супер вторника " той завоюва безусловна победа в редица щати. Това значи, че в този момент той води в броя на гласоподавателите. А гласоподавателите в тази конкуренция са най-важни.

Байдън също трансформира траекторията на това съревнование. Когато Сандърс завоюва първите три щата, имаше учредения да се счита, че той може да стане неосъществим водач в броя на гласоподавателите. Това може да не е задоволително, с цел да получи болшинство, което да разреши да се избегне съществено съревнование на Конвенцията, само че усещането беше, че той е явен водач и че в платната му духа доста мощен вятър.

И в този момент в тази роля е Байдън. Той завоюва доста по-голям брой щати, спечелвайки даже там, където Сандърс беше безспорният водач през 2016 година (това са Минесота и Оклахома). Резултатите на Байдън бяха доста по-добри от резултатите от последните изследвания, извършени в доста щати, и това допуска, че картината за него в цялата страна става все по-оптимистична.

Краят обаче е към момента надалеч. Какво можем да чакаме идната седмица

"В навечерието на "Супер вторник " ни споделяха, че всичко е завършило. Е, може би в действителност е свършило, само че не за мен, а за различен човек. ", самоуверено съобщи Байдън.

Сандърс води в Калифорния, която в "Супер вторник " избира 30% от общия брой делегати. Изглежда, че Байдън е съумял да избегне най-лошия сюжет, само че Сандърс към момента може да бъде доста по-напред от съперника поради Калифорния.

Байдън се застрахова против успеха на Сандърс в Калифорния като направи две неща. Той усили броя на своите избраници в южните щати и завоюва в няколко щата, където през 2016 година Сандърс завоюва.

Трябва да се има поради обаче, че Сандърс към момента демонстрира положителни резултати на запад. Ако завоюва в Калифорния, тя ще се причисли към Колорадо, Невада и Юта в неговата колона. Най-западния щат, в която побеждава Байдън, е Оклахома.

Следващият вторник ще гласоподават Вашингтон и Айдахо, Мичиган и Северна Дакота, където Сандерс надви през 2016 година. А също и Мисури, където той беше доста покрай успеха.

Ако Сандърс вземе повече гласове в Калифорния и победи Байдън идната седмица, не е ясно по какъв начин ще се развият нещата в конкуренцията.

Изглежда, че надпреварата Блумбърг и Уорън е завършило

За сметка на Байдън Майк Блумбърг сподели слаби резултати. Блумбърг имаше огромни очаквания за Супер вторник и гласуването в този ден. Той похарчи безусловно стотици милиони долари за това. Но Блумбърг загуби инерцията си заради несполучливо показване по време на дебата и заради неочаквания напредък на Байдън.

Централата на Блумбърг съобщи във вторник следобяд, че претендентът му ще резервира възможностите си да се състезава, като прекрачи прага от 15 % и получи гласоподаватели в съвсем всички щати, гласуващи в "Супер вторника ".

Но в половината от тях той не доближи този предел. Към момента на публикуването на публикацията Блумбърг имаше по-малко от 15% в Алабама, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Вирджиния и Върмънт.

Възниква въпросът дали Блумбърг ще продължи надпреварата. Ако го напусне, както направиха някогашните претенденти Ейми Клобушар и Пит Бутиджидж, това ще бъде още един подарък за Байдън.

Междувременно към Елизабет Уорън, чието отпадане Сандърс желае най-вече, пораждат редица въпроси, откакто тя във вторник приказва малко по-добре от Блумбърг. Тя загуби в своя щат - Масачузетс, заемайки срамното трето място там, както и в Оклахома, където е родена. Уорън получи забележителна поддръжка и одобрителни мнения през последните дни, само че какви причини могат да се изложат за нея в този момент, когато е изгубила на всички места и е получила изобличение в Масачузетс?

Сега това е конкуренция с двама претенденти и въпросът е дали Блумбърг и Уорън ще се оправят с това.

Всичко зависи от... "черните " гласоподаватели, просто и несъмнено е

Байдън разчита на щати с повече "черни " гласоподаватели. Въпросът беше дали кандидатурата му ще бъде уместна по времето, когато това афро-американско малцинство може да повлияе на вота.

Отговорът на този въпрос е получен и това е безапелационен отговор. Байдън дължи своето нанагорнище най-вече на черните гласоподаватели, които го поддържаха с голямо болшинство. За него са дали своят вот повече афро-американци, в сравнение с в предварителните анкети.

Байдън ловко се възползва от поддръжката на демократа Джеймс Клайбърн, уредник на мажоритарната секта в Камарата на представителите, и получи повече делегати, в сравнение с се очакваше в неговия щат Южна Каролина. В този щат черните съставляват 57% от електората и те явно избраха Байдън пред Сандърс, давайки на първия четири пъти повече гласове от втория. Във вторник черните гласоподаватели донесоха на Байдън огромна победа в съвсем целия юг. Те съставляваха забележителна част от изборния електорат и дадоха на Байдън 57% от гласовете, а на Сандърс 18%.

Байдън даже не можеше да се надява на такава разлика. През ноември университетът Quinnipack организира изследване, което сподели, че 44% от чернокожите ще го поддържат. През януари Washington Post и Ipsos организираха изследването си и той сподели, че афро-американците ще дадат 48% от гласовете си на Байдън в цялата страна. Когато Байдън изпадна в усложнение в средата на февруари, цифрата падна до 31% съгласно Washington Post и ABC News, само че по-късно той се повиши доста.

Сега мнозина споделят, че демократичният истаблишмънт е пристигнал на помощ на Байдън. Но в действителност той бе избавен от афро-американците.

На Бърни Сандърс липсва младежка поддръжка

Във вторник позицията на Сандърс във връзка с Байдън доста отслабна. Но това не е всичко. Един от главните му изборни причини беше подкопан.

Преди да разгласи резултатите от вторник, Филип Бумп написа, че Сандърс не е в положение да разшири демократическия си електорат, макар че даде обещание да го направи. Тази година Сандърс сподели доста по-ниски индикатори, в сравнение с в първичните избори през 2016 година Отчасти това се дължи на нараствания брой противници, за което няма подозрение. Но това не може да се назова мотив в интерес на "избираемостта " на Сандърс.

Нещо друго се случи във вторник. Избирателната интензивност измежду младите гласоподаватели беше доста ниска. Данните на анкетите сочат, че единствено една осма от гласоподавателите, пристигнали да гласоподават, принадлежат към възрастовата категория от 18 до 29 години. Но съвсем две трети от гласоподавателите са били на възраст 45 или повече години, а трима от 10 са на възраст над 65 години.

Сандърс, в отговор на причините за несъразмерния му политически екстремизъм, съобщи, че тези, които не са склонни да гласоподават, ще дойдат да гласоподават за него на общите избори. Дали това обаче ще се случи? Предстои да разберем.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР