Свят Как обезглавиха социалистите в Румъния Опозиционната партия Съюз за

...
Свят Как обезглавиха социалистите в Румъния Опозиционната партия Съюз за
Коментари Харесай

Как обезглавиха социалистите в Румъния

Свят Как " обезглавиха " социалистите в Румъния Опозиционната партия Съюз за избавление на Румъния прикани през вчерашния ден да се свикат предварителни парламентарни избори  Николай Киров 29 май 2019, 18:42 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Как
Как " обезглавиха " социалистите в Румъния
 Какво се случи през вчерашния ден в Косово
Какво се случи през вчерашния ден в Косово
 Европейска комисия предлага абсолютно договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания
Европейска комисия предлага абсолютно договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания
 Смъртни присъди грозят 16 души, запалили момиче
Смъртни присъди грозят 16 души, запалили момиче
 Зависимостта от видеоигри е публично призната за заболяване
Зависимостта от видеоигри е публично призната за заболяване
 Европейска комисия заплашва Италия с 3,4 милиарда санкция
Европейска комисия заплашва Италия с 3,4 милиарда санкция
 Бави се изборът на ръководител на Европейска комисия
Бави се изборът на ръководител на Европейска комисия
 200 служители на реда и прокурори нахлуха в офисите на „ Порше ”
200 служители на реда и прокурори нахлуха в офисите на „ Порше ”

низена на европейските избори, ръководещата в Румъния левица търси посока ден след осъждането и влизането в пандиза на нейния водач Ливиу Драгня, който я остави осиротяла в миг, когато опозицията желае предварителни парламентарни избори.

Потвърждаването на втора инстанция на присъдата от три години и половина затвор за водача на Социалдемократическата партия за остаряла спекулация с фиктивни назначения свари неподготвена партията, чийто водач в същото време влезе в пандиза.

"СДП се намира в доста мъчно състояние. Партията е обезглавена и ще й бъде мъчно да откри харизматичен водач, признат от нейните гласоподаватели и ползващ се с доверие ", счита политологът Андрей Тарану, запитан от Агенция Франс Прес.

Ръководството на социалдемократите заседава през вчерашния ден в Букурещ, с цел да разиска дейностите си след Драгня. Трудна задача, откакто ръководителят в профил всички вероятни противници, които биха могли един ден да го сменят.

Лидер на СДП от 2015 година и в основата на триумфа на тази партия на парламентарните избори през декември 2016 година, някогашният народен представител от южната част на страната не можа да заеме поста министър председател заради осъждането му за изборна машинация.

Избран в председателството на Народното събрание, не по-малко крепко той държа юздите на ръководството, като в продължение на седем месеца смъкна двама министър председатели социалдемократи, преценени като непокорни.

Назначена през януари 2018 и считана от опозицията за "идеалната марионетка ", министър председателят Виорика Дънчила също бе призована към ред, откакто се опита да се еманципира.

Дясноцентристката съпротива също упреква Драгня, че е назначил свои доближени на всички основни постове, с цел да си обезпечи персонален надзор над тези институции.

"Повечето лица, назначени на публични постове, бяха лоялни на един единствен човек и в най-хубавия случай бяха посредствени ", призна през вчерашния ден евродепутатът социалдемократ Виктор Бощинару.

Драгня бе лишен от независимост в миг, когато СДП в неделя понесе тежък удар на европейските избори, като се класира втора след опозиционните либерали с 23 % от гласовете, против 37 % през 2014 година

Мнозинството понесе още един удар в неделя на референдум с необвързващ темперамент, призован редом с изборите от десноцентристкия президент Клаус Йоханис, с цел да осъди държавните промени на правосъдната система, за които Брюксел и президентът сочат, че спъва битката срещу корупцията.

В този подтекст опозиционната партия Съюз за избавление на Румъния прикани през вчерашния ден да се свикат предварителни парламентарни избори, една "коректна и разумна алтернатива " съгласно ръководителя на тази центристка групировка Дан Барна. В понеделник Йоханис сподели, че държавното управление би трябвало да си отиде.

Опозиционният ежедневник "Адевърул " не се поколеба да оповести във вторник "смъртта " на СДП, групировка, наследила Комунистическата партия, която съгласно вестника е трябвало да изчезне "преди 30 години ", по едно и също време с диктатора Николае Чаушеску.
Осиротяла без Драгня, "СДП не е жертва, а съизвършител, който одобри да се трансформира в група страхливи чиновници ", написа вестникът в уводната си публикация.

От завръщането си на власт в края на 2016 година СДП предприе спорен ремонт на правната система, предопределена съгласно съперниците й да оневини Драгня и други определени ръководители, станали обект на следствие.

В началото на 2017 година тази промяна провокира най-големите демонстрации от рухването на комунизма. "Драгня първоначално будеше известна благосклонност в левия електорат, само че го изгуби " по този мотив, акцентира Тарану.

В СДП наподобява през вчерашния ден стартира развой на обновяване. "СДП на Ливиу Драгня загуби изборите. Днес стартира нова СДП ", съобщи Мариан Опришан, локален началник.
Дънчила на собствен ред приказва за допустима смяна на правосъдната система, наблягайки, че партията е "пострадала доста " от тази самодейност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР