Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак, за пореден път

...
Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак, за пореден път
Коментари Харесай

Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак

Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак, за следващ път потвърдиха учени. Изследователите разкрили, че потреблението на свръхпреработена храна „ може да бъде обвързвана с нараснало задължение и смъртност от рак, изключително на яйчниците при дамите “, написа в скорошно изследване, оповестено в ClinicalMedicine. Това не е първото изследване, което показва рисковете за здравето, свързани с ултрапреработените храни, които са толкоз известни и постоянно добре продавани.

Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак, само че да забележим какви са рекомендациите на експертите с какво да я заместим.

И по този начин, какво би трябвало да знаем за избора на храна, до момента в който пазарим хранителни артикули и избираме с какво да храним себе си и другите вкъщи? Опитвали ли сте Средиземноморската диета? Започнете с тези страхотни предписания за закуска, обяд и вечеря – това доста ще ви улесни.

„ Преработените “ храни съществуват в необятен набор.

„ Обработено “ не е синоним на „ неприятно за вас “. Но има няколко неща, които би трябвало да имате поради, когато избирате какво да сервирате за вечеря, и изборът на храна, която е по-малко обработена, не е неприятна концепция, съгласно диетолозите.

„ Има доста храни, които имам вяра, че са здравословни и са били модифицирани “, споделя Джина Хамшоу, регистриран диетолог в Ню Йорк. Мисля, че, когато стартираме да приказваме за ултрапреработени храни, това постоянно значи, че те са във форма, в която имат доста дребна аналогия с истинския си пълностоен източник на храна. “

„ Помислете за банкет единствено на картоф (срещу) пържени картофи или картофен чипс “, споделя Саманта Касети, регистриран диетолог и диетолог. – Или пиле на скара, спрямо парче пилешко месо. Също по този начин 100% пълнозърнеста зърнена просвета ще бъде по-малко обработена от захарна зърнена закуска, направена от рафинирано брашно. “

Какво съставляват ултрапреработените храни?

В изследването ултрапреработените храни се смятат за тези, които съдържат малко или никакви цели артикули, с ниско наличие на фибри, с високо наличие на захар, мазнини и сол, и податливи на свръхкомпенсация.

Какво е непреработена или минималнопреработена храна?

Непреработена или минималнопреработена храна е тази, която съществува в или близо до естественото си положение. Непреработените храни включват плодове, зеленчуци, пиле, яйца – храни без спомагателни съставки.

„ Замразени плодове и зеленчуци, които не са подправени или са минимално подправени, както и неподсладени плодове, това биха били страхотни образци за комфортни продукти, които са претърпели известна обработка, само че към момента са цели храни “, изяснява Касети. Тя добавя, че консервиран фасул и консервирана риба звук също са минимално обработени. Други образци за такава храна са печени и осолени ядки.

Как да заобикаляме ултрапреработените храни?

Когато вземете продукт от магазина за хранителни артикули, имате два източника на информация: панел за питателните стойности и лист със съставките. Когато се пробвате да определите дали дадена храна е модифицирана, не можете просто да погледнете таблото за хранителни стойности, споделя Касети. „ Това е като да си купиш кола по интернет, без въобще да погледнеш под капака. Трябва да погледнете и съставките. Те са по-добър индикатор за известна степен на обработка. Сред значимите хранителни обстоятелства това са високо наличие на натрий, високо наличие на добавени захари и на наситени мазнини. И по-късно в съставките ще видите, че те идват от непълноценни хранителни източници. Може да няма други консерванти, изкуствени подсладители, оцветители и такива неща “, изяснява Касети.

Рафинираните зърнени храни са различен основен знак за преработката – постоянно се срещат в бял самун, крекери, зърнени  продукти.

„ Мисля, че има известно комплициране по отношение на модифицираните храни в смисъл, че, когато чуем да ограничим мощно модифицираните храни, считаме, че това значи унищожаване на удобството “, споделя Касети. – Искам да е ясно, че към момента можете да имате удобството на пакетираните храни, само че просто би трябвало да взимате разнообразни решения, когато ги избирате. “

Как да променим неприятните хранителни привички?

Идеята да измененията питателните си привички може да звучи плашещо. „ Винаги започвайте с малко “, поучава Хамшоу. – Винаги споделям това за каквото и да било. По-честото избиране на пълнозърнести храни да вземем за пример пред рафинирани зърна е ужасно начало. “

След това помислете дали да не замените пилешките гърди с пилешки хапки или да изберете протеини на растителна основа, като бобови артикули да вземем за пример.

 infomax-logo-50-15-HW

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР