Свръхбогаташите на Русия се къпят в невиждан лукс. Но техните

...
Свръхбогаташите на Русия се къпят в невиждан лукс. Но техните
Коментари Харесай

Олигарсите на Путин: По ръцете им лепне кръв от Украйна

Свръхбогаташите на Русия се къпят в невъобразим разкош. Но техните пари са кървави. Кръвта от Украйна полепва и по техните ръце.

Олигарсите, които извършват "мокрите " поръчки на Путин, са съучастници в тежки закононарушения, написа Ойген Тайзе в коментар за.

Те имат басейни с джакузита, лично кино на борда, изискани пространства за хранене, големи дансинги и наложителната площадка за кацане на хеликоптери. А скъпата яхта е наложителен признак за всеки уважаващ себе си олигарх, символизиращ неговия статут. От тази пристрастеност на съветските милиардери към декадентски разкош доста производители на тези плаващи дворци печелят положителни пари.

Само двете най-скъпи лодки за занимания на съветските олигарси – "Eclipse " на Роман Абрамович и "Dilbar " на Алишер Усманов – костват 1,5 милиарда щатски $, съгласно оценката на осведомени. Това е разкош "Made in Germany " – двете яхти са създадени в Хамбург и Бремен, където имат дълги обичаи в корабостроенето.

Още през 2014 година, след анексията на Крим от Русия, в немската и европейска преса беше издигнат въпросът за това дали демократична Европа не постъпва безгрижно, като приема драговолно тези съмнителни милиарди от Русия. Подобни апели имаше също и след отравянето на рецензия на Кремъл Алексей Навални. Но нищо не се случи.

Руските новобогаташи с връзки в Кремъл

От най-малко двайсет години съветските новобогаташи влагат със размах в първокласни недвижими парцели в Западна Европа и харчат парите си в най-скъпите фешън бутици в Париж, Милано или Рим. Те се радват на благосъстоянието си най-много на Запад. Не в Норилск или в самостоятелна Чукотка в далечния съветски Североизток, където елементарни руснаци при извънредно сложни атмосферни условия добиват от тяхно име скъпоценни метали, петрол и газ.

Руските новобогаташи изпращат децата си в най-скъпите елитни учебни заведения на Запада, включително и в Германия, само че все пак презират европейския блян за свободно и демократично общество. И избират да крепят клептокрацията на един деспот, който става все по-агресивен в своите ревизионистични планове.

Най-късно след задържането и отнемането на цялата благосъстоятелност на тогавашния петролен магнат Михаил Ходорковски преди близо 20 години на всеки би трябвало да му е станало ясно, че без демонстрация на преданост към Кремъл не е допустимо да имаш достъп до естествените първични материали, с които разполага страната. Абсолютната преданост бива възнаграждавана с лицензи за рандеман, с тлъсти държавни поръчки и дотации. Никой от най-верните олигарси на Путин не остана подминат при приватизирането на огромните промишлени предприятия и раздаването на значими постове в държавните концерни за рандеман на първични материали.

Само наказания не стигат

Те заграбват милиарди и биват награждавани за това с ордени. Подкрепят всяка анексия на властелина в Кремъл, одобряват всяка държавна „ мокра “ поръчка на режима, всяко подло отравяне на съперник на режима. А в този момент и кървавата завоевателна война в Украйна – първата от подобен мащаб след Втората международна война. Кръвта от Украйна в този момент полепва и по техните ръце. Техните пари са кървави пари. Но към този момент единствено малко на брой от тях са намерили място в описите на Европейски Съюз със глобените руснаци.

Но даже и да бъдат добавени в тези описи, плануваните наказателни ограничения против тях мъчно ще бъдат приложени. Както и тези против Владимир Путин, който в това време също се оказа глобен. Руските клептократи, представители на режима а и самият деспот са усвоили до съвършенство през годините, в които са на власт, изкуството на прикриването.

Абсолютистки искания

Разкритията на хвърления в пандиза Алексей Навални за в Геленджик, Южна Русия, демонстрира абсолютистки искания, сходни с тези на „ краля слънце “ Луи XIV. Но на хартия въпросният парцел не е нито на монарха, нито на страната, а на никому незнайни компании, през които са текли милиардите за построяването на този дворец. При това по обиколни пътища: през сметките на конгломерат от компании на хора, които дължат благосъстоянието си точно на владетеля в Кремъл.

Милиардните дялове във компании на един незнаен музикант на име Сергей Родулгин, който обаче от детството си е другар с Путин, и чието име лъсна около разкритията на „ Панама пейпърс “, е различен прелестен образец за съветското изкуство да се прикриват следи. Дали ще е самият деспот, негови другари от детството или олигарсите – всички те знаят чудесно по какъв начин благодарение на така наречените фирми-пощенски кутии и подставени лица да останат безусловно анонимни. И при положение на потребност да не бъдат директно наранени от наказания.

Без западен разкош за олигарсите

В отговор на войната на Путин против Украйна, само че и с цел да бъде предпазена демокрацията в Германия и на Стария континент, Европа би трябвало да се откаже от сладката отрова на милиардите, държани от приятелите на Кремъл. Всички те до един са в листата на глобените от Европейски Съюз лица. Нещо повече: с цел да бъдат разкривани съмнителните съветски пари се постанова да бъде разширена много занемарената активност на звеното за финансово разузнаване в Германия – Financial Intelligence Unit.

Извън политическите ограничения е извънредно значимо да се стигне освен до Путин, само че и до неговите олигарси на Запад – без изключение. Дори единствено благоприличието изисква да се откажем от бизнес покупко-продажби, които обезпечават много прекрасен живот на помощниците на един кървясъл деспот. Като начало Германия може да откаже да обслужва и ремонтира издигнатите от немски компании първокласни яхти на руснаци. Точно това стана в гражданския въздушен превоз с новите наказания. Ако ще наказваме по този начин елементарните руснаци, които желаят да летят, за какво тогава да щадим машите на Путин?
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР