Свищов. Връчиха Годишните награди за образование и култура за 2021

...
Свищов. Връчиха Годишните награди за образование и култура за 2021
Коментари Харесай

Връчиха Годишните награди за образование и култура в Свищов

Свищов. Връчиха Годишните награди за обучение и просвета за 2021 година в Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . На концерт-церемония, озаглавен „ 144 години свободно творчество “, бяха удостоени заслужилите деятели на културата и учителите от просветителните институции в района. В церемонията, отдадена на свищовското обучение и просвета, взеха присъединяване надарените свищовски създатели и деца, които със своите музикални и танцови осъществявания заредиха с позитивни страсти публиката.

Концертът беше открит танцьорите от Фолклорен танцов състав „ Творецът “, с хореограф Явор Узунов, след което бяха връчени премиите в следните категории: „ Деятел на културата “, „ Учител на годината “ и „ Достоен за Свищов “.

За „ Деятел на културата “ бе определена Павлина Русева. Тя е секретар на читалището в село Българско Сливово към този момент 34 години, а от 12 години съвместява читалищното управление с библиотекарството. Самодейността напълно не е непозната на Павлина Русева, която ефективно взе участие в певческите и танцови сформира към читалището. Самата тя е създател на Детските танцови сформира „ Северняче “, „ Гайтанче “ и „ Българче “, както и на танцовия състав за достоверен фолклор. Съставите се трансформират в емблема на читалището и печелят доста награди от състезания и фестивали, в които вземат участие. През своята активност като секретар и библиотекар Павлина Русева е работила по няколко плана, като за 2019 и отминалата 2020 година са утвърдени плановете и към Министерство на културата „ Българските библиотеките – модерни центрове за четене и осведоменост “.
Грамоти за дейна активност в региона на културата получиха Веселин Минков, Веселина Ангелова – посмъртно, Катя Яламова, Пенка Младенова, Пенка Николова и Светлана Иванова-Ламбева.

За „ Млад преподавател “ на 2021 бе избрана Маринела Антонова.
Грамоти за високи достижения в образованието получиха: Елица Димитрова, Цветелин Борисов, Даниела Тодорова, Цветелина Дончева и Любомира Димитрова.

„ Учител на годината “ в предучилищен стадий е Светлана Радева.
Почетната премия на кмета на община Свищов „ За заслуги “ – На съображение член 65 и член 33, алинея 2 от Наредбата за знаците, почетните знаци и оценките на Община Свищов за демонстрация на висок професионализъм в учителската активност и за повсеместен принос за развиването на образованието в община Свищов получиха Димитра Гутева; Надя Алексиева, Йорданка Мендева и Марияна Николова.
Грамота за високо достижение в образованието бе връчена на Ася Ванева и Таня Лютова.

„ Учител на годината “ в начален стадий са Елка Георгиева и Юлияна Секулова.
Почетната премия на Кмета на община Свищов „ За заслуги “ – На съображение член 65 и член 33, алинея 2 от Наредбата за знаците, почетните знаци и оценките на Община Свищов за демонстрация на висок професионализъм в учителската активност и за повсеместен принос за развиването на образованието в община Свищов отиде при Таня Цветина – Живкова.

„ Учител на годината “ в прогимназиален стадий е Антония Дамянова.
Почетната премия на Кмета на община Свищов „ За заслуги “ – На съображение член 65 и член 33, алинея 2 от Наредбата за знаците, почетните знаци и оценките на Община Свищов за демонстрация на висок професионализъм в учителската активност и за повсеместен принос за развиването на образованието в община Свищов получи Галя Рошелова.

Почетната премия на Кмета на община Свищов „ За заслуги “ в гимназиален стадий – На съображение член 65 и член 33, алинея 2 от Наредбата за знаците, почетните знаци и оценките на Община Свищов за демонстрация на висок професионализъм в учителската активност и за повсеместен принос за развиването на образованието в община Свищов бе връчена на Йордан Димов и Латинка Бонева.

„ Учител на годината “ в професионалното обучение станаха Митко Бялков и Марияна Любенова.

Най-високото отличие, което Община Свищов присъжда в региона на културата и образованието е премията „ Достоен за Свищов “. Това е премия, която малко на брой са получавали през годините, тъй като носителите на почетното звание би трябвало да имат обилни триумфи, в народен и интернационален мащаб, към културата, образованието и науката на град Свищов и общината. Вземайки под внимание всички тези критерии и според Наредбата за знаците, почетните знаци и званията на Община Свищов, с почетното звание „ Достоен за Свищов “ бе удостоена Елизабет Людмилова Василева. Наградата на тазгодишният притежател бе връчена от кмета на Свищов доктор Генчо Генчев.

Елизабет Людмилова е музикант от 5-годишна възраст, когато стартира да взема уроци по пиано. Това предопределя пътя ѝ на професионално развиване в областта на музикалното изкуство. Учи в музикалното учебно заведение в Русе, а по-късно приключва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Притежава и професионална подготовка по хорово диригентство от Държавна музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” – София.

В своята креативна активност Елизабет Людмилова се е явявала на доста състезания и е притежател на разнообразни награди. Била е учител по музика в някои от свищовските учебни заведения, а в Школата по изкуства към ПБНЧ преподава пиано и солфеж.

В последните години познаваме Елизабет Людмилова като диригент на ПБХ „ Янко Мустаков “ – Свищов. С хоровото дело се занимава по-отдавна, само че от 1998 година е диригент на свищовския хор. Под нейно управление хора ни се е представял почтено на голям брой подиуми в страната и в чужбина. Въпреки компликациите през годините, Елизабет Людмилова съумява да резервира певческия състав – правоприемник на Първия хор, основан преди 153 години от Янко Мустаков, с което има значителен принос за предпазване на традициите в хоровото изкуство и заслуги за развиването на културата на община Свищов.

От 2015 година Елизабет Людмилова е притежател на премията „ Деятел на културата “, а от тази година е притежател и на званието „ Достоен за Свищов “.

Финалът на празничната вечер бе комплициран от ДЮТА „ Огнени ритми “, с хореограф и режисьор Стефан Костадинов, и техният възпламеняващия танц „ Шопска импресия “, а по време на цялата гала по награждаване, за празничното въодушевление се погрижиха свищовските гении от: Школа за поп и рок реализатори „ Клуб Естрада “, с началник Антоанета Георгиева; танцов клуб „ Марико “, с хореограф Захарина Томова; децата от ДГ „ Слънчо “ и ДГ „ Чиполино “; Хип-хоп и Кей-поп групите при Школата по изкуства към ПБНЧ, с живописен началник Надя Йорданова; ДЮТА „ Дунавска младост “ при ПБНЧ, с живописен началник Виктор Маринов и Фолклорна групировка „ Свищовлийче “ при Частна школа с вокален възпитател Корнелия Чекелева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР