Свищов. В Стопанска академия Димитър А. Ценов тържествено честваха 10-годишнината

...
Свищов. В Стопанска академия Димитър А. Ценов тържествено честваха 10-годишнината
Коментари Харесай

Международна научно-практическа конференция се проведе в Стопанска академия Димитър Ценовв Свищов

Свищов. В Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” тържествено честваха 10-годишнината на компетентност „ Икономика на туризма ”. По мотив годишнината, катедра „ Икономика и ръководство на туризма ” провежда интернационална научно-практическа конференция на тематика „ Туризмът в новото хилядолетие – положение и вероятности ”. Официални лица на президиума при тържественото честване бяха доцент доктор Иван Марчевски – ректор на СА „ Д. А. Ценов ”, проф. доктор Марияна Божинова – зам.-ректор „ Учебна активност ”, проф. доктор Любчо Варамезов – декан на факултет „ Производствен и търговски бизнес ” и доцент доктор Петя Иванова – началник катедра „ Икономика и ръководство на туризма ”. Сред гостите на празника бяха ръководители и преподаватели от сродни катедри от български и задгранични висши учебни заведения, представители на практиката, ученици на специалността от разнообразни випуски. Това оповестиха от пресцентъра на Академията .
Доклад за основаването и развиването на компетентност „ Икономика на туризма ” показа доцент Иванова. Тя разясни, че процедурата по разкриване на познавач. „ Икономика на туризма ” към катедра „ Търговски бизнес ” (по-късно преименувана на „ Търговски и туристически бизнес “) при СА „ Д. А. Ценов ” започва с решение №2 от Заседание на Академичния съвет от 17.12.2008 година Няколко месеца по-късно, с решение №4 от 11.03.2009 година, Академичният съвет приема образователната документи на специалността, образователния проект и квалификационната характерност. Първият банкет на студенти за образование в новооткритата бакалавърска компетентност е през образователната 2009/2010 година За интервала 2009-2019 година в компетентност „ Икономика на туризма “ са признати общо 954 студенти, от които в постоянна форма на образование 504, а в задочна – 450 студенти. През месец май 2016 година с решение № 4/18.05.2016 година Академичният съвет основава катедра „ Икономика и ръководство на туризма ” към факултет „ Производствен и търговски бизнес ”. Доц. Иванова разясни, че Стопанската академия образова студенти и в образователно-квалификационна степен „ магистър ”, стратегия „ Икономика и мениджмънт на туризма ” от 2005 година, а от 2016 година се оферират и две магистърски стратегии, преподавани на британски език. Висшето учебно заведение е акредитирано да образова и в просветителната и научна степен „ лекар ” по докторска стратегия „ Икономика и ръководство (туризъм) ” в професионално направление 3.8. Икономика от 2013 година, съгласно решение на Националната организация за оценяване и акредитация. „ Академичният състав на катедра „ Икономика и ръководство на туризма ” работи за одобряване на специалността, воден от разбирането, че образованието дружно с технологиите и развиването на духовните полезности са в основата на напредъка ”, сподели още ръководителят на катедрата.
Поздравително слово във връзка 10-ия рожден ден на познавач. „ Икономика на туризма ” сервира ректорът, доцент Марчевски. Той акцентира, че за толкоз къс интервал от време са реализирани доста положителни резултати във всички сфери от активността, която развива едно научно и просветително звено. Специалността се радва на резистентен интерес измежду младежите, има обичаен интерес към магистърските и към докторските стратегии, ръководени от катедрата, основан е високо дипломиран научен състав, инициирани са голям брой сполучливи практики и стратегии за образование и за изследователска активност. По мотив интернационалната конференция, ректорът поздрави катедрения екип за избора на тематика, като акцентира нейната новост след банкрута на най-стария туроператор в света и нуждата от нови решения, които науката да уточни за осъществяване в практиката при организацията на ръководството на туризма. В знак на високата оценка от страна на академичното управление към активността на катедра „ Икономика и ръководство на туризма ”, ректорът връчи на доцент доктор Петя Иванова почетния знак на свищовското висше учебно заведение.
От името на деканите на четирите факултета, одобрение към членовете на катедрата във връзка 10-годишнината на компетентност „ Икономика на туризма ” и към участниците в интернационалния теоретичен конгрес сервира проф. Варамезов. Той акцентира, че познавач. ИТУР бързо е привлякла интереса на кандидат-студентите и през сегашния мандат е в топ 3 на най-желаните специалности в Стопанската академия.
Заслужено високи оценки за достиженията, академичната отдаденост, нововъведение и професионализъм, и пожелания за здраве, безстрашие, креативна сила и доста нови сполучливо осъществени ученици, катедреният екип получи и от гостите на събитието: доцент доктор Александър Аверин – зам.-декан на Факултета по туризъм, спорт и хотелиерски бизнес във Финансовия факултет при Правителството на Руската федерация в Москва; доцент доктор Татяна Манастерска – Държавен университет по приложни науки в Калиш, Полша; Росен Маринов – шеф Дирекция „ Култура и културно завещание ” при Община Свищов; доцент доктор Николай Цонев – началник катедра „ Икономика на туризма ” в УНСС; доцент доктор Генка Рафаилова – шеф на Колеж по туризъм – Варна, която сервира приветствен адрес и от името на проф. Дъбева – началник катедра „ Икономика и организация на туризма ” при Икономически университет – Варна; Стефан Проданов – ръководител на Съвет по туризъм – Свищов; Александър Мирчев – приключил първия випуск на познавач. ИТУР, шеф на хотелиерски комплекс; ръководители и представители на катедри в Стопанска академия.
Като основател на компетентност „ Икономика на туризма ”, проф. доктор Марияна Божинова също изрази удовлетвореността си от развиването на специалността, засиления интерес към нея и сполучливата реализация на нейните ученици. С пленарен отчет на тематика „ Актуални аспекти на ръководството на туристическата дестинация и българската проекция ”, проф. Божинова откри интернационалната научно-практическа конференция. „ Управлението на туристическата дестинация е от изключително значение за икономическото развиване на България и с особена значимост за туристическия бранш, защото страната разполага с извънредно благосъстояние от естествени и антропогенни туристически запаси ”, съобщи проф. Божинова. По думите й, актуалният дестинационен мениджмънт изисква ръководство на дестинационния артикул, интегрирано ръководство на детайлите на туристическата дестинация и тяхното стабилно развиване, маркетингово ръководство с акцент върху стратегическите решения за позициониране и препозициониране на дестинацията, което ще способства за одобряването на България като целогодишна туристическа дестинация. В този подтекст проф. Божинова дискутира проблемите и провокациите пред новосъздадените организации за ръководство на туристическите региони в България, като главен индивид на ръководство на туристическата дестинация на районно ниво.
След формалното разкриване на конференцията, гостите на тържественото честване и членовете на катедрения екип сервираха цветя пред паметника на Дарителя Димитър Ценов. Работата на научния конгрес продължи по секции в оповестените седем тематични посоки: Туристически артикул и иновации; Туристически бизнес и предприемачество; Финансови, отчетни, застрахователни и обществени въпроси на туризма; Маркетингови, търговски и управнически аспекти на туризма; Правни, исторически и културни измерения на туризма; Пространствени и екологични въпроси на туризма; Изследванията и преподаването в региона на туризма. Конференцията предизвика впечатляващ интерес и за нея бяха показани 92 научни отчета от 112 създатели от 13 български висши учебни заведения и от университети от Полша, Сърбия, АР Египет, Обединено Кралство и Руска Федерация. Представените отчети са оповестени в алманах „ Туризмът в новото хилядолетие – положение и вероятности ”, образец от който получи всеки участник в конференцията.
В рамките на конференцията, за участниците от българските и от задграничните висши учебни заведения, катедра „ Икономика и ръководство на туризма ” провежда културна стратегия с презентация в Посетителски център „ Нове ”, разглеждане на античния римски град и посещаване в музей „ Преминаване на съветските войски ” в местността „ Паметниците ” край Свищов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР