Свищов. С тържествена церемония в Стопанска академия Д. А. Ценов

...
Свищов. С тържествена церемония в Стопанска академия Д. А. Ценов
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанската академия в Свищов награди отличници и изявени студенти на тържествена церемония по повод 8 декември

Свищов. С тържествена гала в Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” бе празнуван празникът на българските студенти – 8 декември. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанската академия . В аулата на свищовското висше учебно заведение академичната общественост посрещна с овации и фанфарни сигнали ректора и съпътстващите го публични лица: Емил Караниколов – министър на стопанската система, Генчо Генчев – кмет на Община Свищов, Никита Йорданов – ръководител на Студентски съвет, зам.-ректорите, деканите, ръководителя и зам.-председателя на Общото заседание на Стопанска академия. Празника на свищовските студенти почетоха също ръководителят на Общински съвет - Свищов, зам.-кметове и представители на Общината, шефове и ръководители на финансови институции, някогашни ученици и преподаватели на свищовската Алма матер.
Тържествената гала, отдадена на Студентския празник – 8 декември, откри ректорът доцент доктор Иван Марчевски с приветствено слово към академичната общественост. Той напомни, че свищовското висше учебно заведение (създадено през 1936 г.) е едно от първите в България, в които се празнува този празник още от 1937 година Според доцент Марчевски, аулата на Стопанска академия постоянно е събирала на този празник едни от най-хубавите български студенти. „ Използвайте времето си в Стопанска академия, създавайте другарства, учете, забавлявайте се, създавайте си положителни мемоари за това неповторимо място и време от Вашия живот ”, сподели ректорът в обръщението си към студентите. Той им пожела паметен „ празник на младостта, на дръзновението, на хората с огромна упоритост, които са оптимистичното бъдеще на България ”.
Благопожелания към студентите за здраве, триумфи и радостен празник сервираха ръководителят на Студентския съвет Никита Йорданов и формалните посетители. Министърът на стопанската система Емил Караниколов изрази насладата си от обстоятелството, че точно в навечерието на най-вълнуващия празник за всички студенти е посетител в Стопанска академия. С благопожелание за креативност и сполучлива професионална реализация, той увери свищовските студенти, че точно икономистите са хората, които при пораждане на проблем, намират и вземат решенията. Ректорът удостои министър Караниколов с почетния знак на Стопанска академия. Кметът на Свищов Генчо Генчев, също поздрави студенти и по традиция им връчи символичния ключ на града, като изрази убеденост в отговорността на младежите, а ръководителят на Студентски съвет даде обещание да оправдаят гласуваното им доверие. Сред гостите на тържественото честване бе Нгуен Ван Чъ, от Виетнам – ученик на Стопанска академия, приключил познавач. „ Обработка и планиране на икономическата информация ” през 1984 година Собственик на бизнес с офиси във Виетнам и Сингапур, той за първи път се завърна в родната Алма матер. В приветствието си към актуалните студенти Нгуен Ван Чъ уточни, че през 1980 година точно на този празник и в същата зала е бил награден за реализирани триумфи.
Основен акцент в честването на 8 декември по традиция бе оповестяване и връчване на годишните студентски стипендии и парични награди за отличен триумф, дейна студентска активност и високи спортни достижения. За отличен триумф през годините на следване бяха наградени 16 студенти от 3 и 4 курс в другите специалности. За достижения в региона на науката бе наградена Петя Маркова – 3 к., познавач. „ Финанси ”, а за завоювани влиятелни награди от театрални фестивали бе отличен Добрин Тодоров – 4 к., познавач. „ Счетоводство и надзор ”. Награда за високи спортни достижения получи Едмон Белчев – 2 к., познавач. „ Бизнес информатика ”, а студентският тим по футбол бе отличен за постигнатите резултати в Националния академични шампионат.
Освен от академичното управление и Студентски съвет, бяха връчени и стипендии, учредени за свищовски студенти-отличници от разнообразни институции и организации. Ежегодната премия на Общински съвет – Свищов, учредена на името на Григор Начович (пръв министър на финансите след Освобождението) за студент от Стопанска академия, приключил с отличие 3 курс, познавач. „ Финанси ” или познавач. „ Стопански и финансов надзор ”, тази година бе присъдена на две четвъртокурснички. Председателят на Общинския съвет доктор Кристиян Кирилов връчи премиите на Ивана Димова – познавач. СФК и Север Баръш – познавач. „ Финанси ”.
Иван Иванов, член на УС на „ Булстрад Виена Иншурънс Груп ” разгласи номинираните студенти и връчи четири награди по годишната стипендиантска стратегия на компанията. Еднократна стипендия на името на „ Румен Янчев ” получи Георги Благоев – 3 к., познавач. „ Застраховане и обществено дело ”. Стипендии „ Булстрад млад водач ” получиха Ванина Копчева – 2 к. познавач. „ Финанси ”, Ивелина Димчева – 3 к. познавач. „ Финанси ” и Памела Христова – 4 к. познавач. „ Маркетинг ”. Николай Чернев, притежател на „ Мусала иншурънс брокер ”, разгласи предоставените от компанията две стипендии на студенти от познавач. ЗСД, постоянно образование. Той връчи премиите на Виктория Терзийска – 3 к. и Стефани Вълкова – 2 к.
Проф. доктор Андрей Захариев, ръководител на академична фондация „ Проф. доктор Минко Русенов ”, разгласи имената на стипендиантите за образователната 2018 - 2019 година, на база постъпили дарения към фондацията и извършени състезания, по волята на физически и юридически лица – донори. Седемнадесет са общо оповестените стипендианти по три конкурсни процедури на фондацията в партньорство с Банка Пиреос България, ЗД „ Бул Инс ” и донори от практиката, измежду които да и децата на проф. М. Русенов. С премията на името на патрона на фондацията, бе удостоена Силвия Заркова – постоянен докторант, втора година по Директива за птиците „ Финанси, парично послание, заем и застраховка (Финанси) ”, която е повторен притежател на националния приз „ Млад икономист на България ” по конкурс на Съюза на икономистите в България.
Официалните посетители на тържествена гала за честване празника на българските студенти посетиха и университетския музей на Стопанска академия – един от дребното и най-стари академични музеи в България. Пред гостите беше показана информация за Дарителя Димитър Ценов и за 82-годишната история на свищовското висше учебно заведение. В наличието на министъра на стопанската система Емил Караниколов, ректора доцент доктор Иван Марчевски и академичното управление бе открита експозиционна витрина с информация и фотоси на най-новия огромен донор на Стопанска академия – Иван Домусчиев, дипломирал се в свищовското висше учебно заведение през 1959 година, който подари на родната Алма матер 215 000 лева Министър Караниколов постави автограф в летописната книга на Академията с пожеланието да пазим историята си с цел да ни учи по какъв начин да градим бъдещето.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР