Свищов. Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в

...
Свищов. Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в
Коментари Харесай

Велико Търново: Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България се проведе в Стопанската академия в Свищов

Свищов. Общото заседание на Националното посланичество на студентските препоръки в Р България организира свое съвещание в Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия " Д. А. Ценов " . Като представител на домакините, ръководителят на Студентски съвет при Стопанска академия Никита Йорданов приветства присъстващите студенти от 18 висши учебни заведения в страната и напомни, че НПСС е учредено точно в Свищов през 2000 година.
С „ Добре пристигнали в Стопанска академия ”, от името на академичното управление и на ректора на свищовското висше учебно заведение доцент доктор Иван Марчевски, одобрение към членовете на Общото заседание на НПСС насочи зам.-ректорът по студентска политика и институционални връзки доцент доктор Николай Нинов. „ В Стопанска академия постоянно сме подкрепяли самодейностите на Студентски съвет, тъй като самите студенти са извънредно значими за цялата академична общественост. Те са нашето лице, те са резултатът от напъните, които поставят университетските преподаватели и чиновници ”, съобщи доцент Нинов и пожела сполучлива работа на форума.
Председателят на НПСС Яна Вангелова изрече признателност от името на своите сътрудници към академичното управление и към Студентски съвет при Стопанска академия за гостоприемството и предоставените отлични условия за осъществяване на съвещанието. Работата на форума стартира с връчване на делегатските карти и гласоподаване на дневен ред от девет точки. Годишни отчети за 2018 година изнесоха ръководителите на НПСС и на Контролния съвет, а членове на Общото заседание показаха идни начинания на висшите учебни заведения. Обсъдени и признати бяха проект за активността и проектобюджета на НПСС за 2019 година
В точката, касаеща политики и партньорства на НПСС, представителите на Студентски съвет при Стопанска академия сложиха въпроса за понижената с над 200 000 лева държавна дотация за студентски стипендии. Стана ясно обаче, че тази дотация е понижена и в други висши учебни заведения. Мнозинството от присъстващите се сплотиха към мнението, че страната би трябвало да промени политиката си за стимулиране на учащите се в избрани висши учебни заведения, с цел да ги резервира и да притегли задоволително студенти. Решението на членове на Общото заседание НПСС е да бъде изискана информация за аргументите и информация за понижението на дотацията във всяко висше учебно заведение, и по-късно студентската организация да излезе с общо мнение.
Минути преди съвещанието на Общото заседание, ръководителят на НПСС Яна Вангелова, разяснява обстановката с недостига от съвсем 3 млн. лв. в проектобюджета на Стопанска академия за 2019 година по следния метод: „ Не утвърждавам това, че Стопанска академия е сложена в такова състояние. Това е едно висше учебно заведение с обичаи, което е възпитавало и обучавало десетки години генерации български икономисти. Смятам, че Стопанска академия може да е конкурентна на доста от висшите учебни заведения в страната и в чужбина. Много малко университети разполагат с такава база и с подобен преподавателски състав. Относно позицията на НПСС – на събранието ще преглеждаме и този въпрос ”. По отношение на бюджета, касаещ стипендиите на свищовските студенти, който е понижен с над 200 000 лв., Яна Вангелова счита, че това ще повлияе на самите студенти, тъй като с цел да имат достъп до висше обучение, част от тях разчитат точно на стипендиите за издръжката си. „ Ние можем да повдигнем въпроса пред институциите и взаимно с управлението на Стопанска академия да се опитаме да притеглим вниманието и да решим въпроса. Като членове на НПСС, ние имаме право да се изричаме по законопроекта за държавния бюджет, в частта му, касаеща висшето обучение. Много е комплицирано авансово да изразиш мнение, когато не знаеш разпределението по пера. Вече се знае кой университет какъв брой получава по пера, тъй че въпросът за средствата за студентските стипендии ще бъде издигнат сигурно от НПСС пред отрасловите институции ”, съобщи Яна Вангелова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР