Свищов. Кръгла маса на тема Съвременни измерения на управлението на

...
Свищов. Кръгла маса на тема Съвременни измерения на управлението на
Коментари Харесай

Велико Търново: Управлението на туристическа дестинация България беше дискутирано на кръгла маса в Стопанската академия в Свищов

Свищов. Кръгла маса на тематика „ Съвременни измерения на ръководството на туристическа дестинация България ” събра в Стопанска академия научни откриватели и представители на практиката в туристическия отрасъл. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанската академия „ Д. А. Ценов “ . Форумът се организира за показване на резултатите от извършено изследване по едноименен план, осъществен от екип на катедра „ Икономика и ръководство на туризма ”, под управлението на проф. доктор Марияна Божинова – зам.-ректор на Академията и учител към катедрата. Сред гостите на кръглата маса бяха доцент доктор Тодор Кръстевич – зам.-ректор „ Научноизследователска и планова активност ”, доцент доктор Анелия Радулова – шеф на Институт за научни проучвания при СА „ Д. А. Ценов ”, проф. доктор Любчо Варамезов – декан на факултет „ Производствен и търговски бизнес ”. Във форума участваха университетски преподаватели и студенти, представители на община Свищов, Туристически информативен център, Исторически музей, неправителствени организации, разрастващи активност в областта на туризма, туроператори, хотелиери, ресторантьори. „ България несъмнено е страна, разполагаща с извънредно благосъстояние от естествени и антропогенни запаси. Проектната концепция е ориентирана към откриване на бариерите пред дестинацията за оползотворяване на нейния туристически капацитет и мотивиране на актуалните измерения на ръководството й ”, сподели при разкриване на форума проф. Божинова. По думите й, построяването и ръководството на привлекателна и високо конкурентна дестинация изисква добре планувана среда, която поддържа и разрешава развиване. Тя разясни, че задачата на осъществения от екипа план е на основата на емпирично изследване положението на туристическа дестинация България, да се очертаят съществуващите проблеми и комплекса от стратегически управнически решения, свързани с вероятните вероятности за стабилно развиване на България и одобряването й като целогодишна туристическа дестинация с голям брой естествени и антропогенни дадености, подобаващи за развиването на разнообразни типове туризъм. Имайки поради стратегическата значимост на туристическия бранш за националната ни стопанска система, значимостта на направеното по плана проучване, по отношение на ръководството на туристическата дестинация за икономическото развиване на България, подчертаха и гостите на форума в приветствията си към участниците. В рамките на форума бяха показани резултатите от анкетни изследвания, осъществени в шест административни области, за които са създадени два типа анкетни карти – за туристи и за специалисти от общински и регионални администрации, отговарящи за развиването на туризма. В изследването са взели участие туристи от България и от към 10 други страни.
Обобщените данни за областите Пловдив и Пазарджик показа ас. доктор Любомира Тодорова. Тя проучва положението да туризма в градовете Пловдив и Велинград, като регистрира, че в двете дестинации се развива друг тип туризъм. Докторант Кристина Георгиева презентира резултатите от извършените изследвания в разнообразни туристически дестинации в други четири области – градовете Поморие и Созопол в обл. Бургас, шест общини в обл. Добрич, където по крайбрежието им се развива морски туризъм, обл. Велико Търново (община В. Търново) и община Трявна в обл. Габрово.
След показване на резултатите по плана, участниците в кръглата маса дискутираха главните проблеми при развиването на туризма в България. Най-ярко те откроиха инфраструктурата, чистотата, неналичието на фрагменти, недооценената значимост на всеки един екскурзиант и неоползотворяване на огромния капацитет, който има България за развиване на другите типове туризъм. Дискусията продължи с разискване на опциите за развиване на туризма в Свищов. Споделени бяха съответни хрумвания за нови инициативи, които могат да се осъществят посредством публично-частно партньорство или в партньорство сред Неправителствени организации. Представители на бизнеса насочиха оферти към студентите от специалността и магистърската стратегия, развивани от катедрата-домакин, за осъществяване на процедура и трупане на опит в областта на туризма. Участниците в кръглата маса се сплотиха към мнението, че за развиването на туристическа дестинация Свищов е належащо да бъде създаден повсеместен туристически пакет, който да бъде препоръчан на туроператорите.
В умозаключение проф. Божинова акцентира, че тематиката на плана кореспондира с всички стратегически цели на Мандатната стратегия за развиване на СА „ Д. А. Ценов ” през мандат 2016-2020 година, а също и със Стратегията за развиване на научноизследователската активност в свищовското висше учебно заведение през същия интервал. „ Изследваната проблематика кореспондира и с Националната тактика за стабилно развиване на туризма в България 2014-2030 година ”, сподели още проф. Божинова. Тя разясни, че анализите от извършеното проучване по план „ Съвременни измерения на ръководството на туристическа дестинация България ” ще бъдат предоставени на министъра на туризма, Николина Ангелкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР