Свищов. Кръгла маса на тема Развитие на индустрията в община

...
Свищов. Кръгла маса на тема Развитие на индустрията в община
Коментари Харесай

Велико Търново: Кръгла маса на тема „Развитие на индустрията в община Свищов – възможности и заплахи” организира Стопанска академия „Димитър А. Ценов”

Свищов. Кръгла маса на тематика „ Развитие на промишлеността в община Свищов – благоприятни условия и закани ” провежда катедра „ Индустриален бизнес и предприемачество ” при Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов, в осъществяване на уговорките от Научния календар на катедрата за 2019 година Това оповестиха от академията . В научния конгрес, извършен на 2 и 3 март 2019 година в образователната база на СА „ Д. А. Ценов ” в с. Орешак, участваха 36 души, от които 10 преподаватели и докторанти от катедрата, 13 студенти от III и IV курс, учащи се в специалности „ Индустриален бизнес и предприемачество ” и „ Индустриална бизнес стопанска система ”, както и 13 представители на практиката.
Ръководителят на катедрата – доцент доктор Искра Пантелеева, откри кръглата маса и пожела на участниците ползотворна полемика. Гл. ас. доктор Емил Николов показа обща информация за община Свищов – местонахождение, население, повърхност и други Той направи къса характерност на локалната стопанска система, синтезирайки основни данни за настоящите все още предприятия на територията на общината – Свилоза („ Свилоцел ” ЕАД), „ Винпром Свищов ” АД, „ Слънчо ” АД, „ Биляна ” ООД, „ Месокомбинат Свищов ” ООД, „ Томика метал ” АД, „ Екотекника ” ООД, „ Свилоза Ярн ” ЕООД, „ ТЕД-Производство ” АД, строителни и шивашки компании, и други
В рамките на направения SWOT разбор, като мощни страни бяха разпознати съществуването на просветителни структури като Стопанска академия и професионални учебни заведения, фериботна връзка с румънския град Зимнич, железопътен превоз, поддръжка на националната и положително настроена с капиталови планове локална власт и други Като слаби страни бяха посочени дефицитът на подобаваща работна мощ, неналичието на газоснабдяване и недоброто положение на транспортната инфраструктура като цяло, неналичието на подготвени капиталови терени и други
Независимо от съществуването на огромен брой проблеми, бяха дефинирани редица благоприятни условия, произлизащи от капиталовите планове във връзка с: автомагистралите „ Хемус ” и „ Велико Търново – Русе ”; плана на община Свищов за основаването на „ Дунавски промишлен софтуерен парк ” взаимно с Министерството на стопанската система и Национална компания индустриални зони; рестартирането на плана „ АЕЦ – Белене ”; построяването на завод за произвеждане на хартия и на ко-генератор за зелена сила в „ Свилоза ” АД; построяването на мост над река Дунав и други Като съществени закани за развиването на локалната промишленост бяха изтъкнати намаляването на популацията в общината и възможното отдалечаване на автомагистралата „ Велико Търново – Русе ” от Свищов.
Дискусията бе оживена, като по време на разискванията, териториалният обсег на тематиката бе уголемен. Обсъждани бяха и проблеми, свързани с индустриалното развиване на редица други обитаеми места в България. Участниците в научния конгрес се сплотиха към извода, че за развиването на промишлеността в районен подтекст е належащо дейното ангажиране на локалната власт и осезаемата поддръжката на национално равнище.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР