Свирепо настроение - най-значимият сборник с разкази на Йордан Радичков,

...
Свирепо настроение - най-значимият сборник с разкази на Йордан Радичков,
Коментари Харесай

"Свирепо настроение" на Йордан Радичков има ново издание

Свирепо въодушевление " - най-значимият алманах с разкази на Йордан Радичков, излиза в ново издание като художественото оформлението е на художника Кирил Златков, заяви издателство " Нике ". Преиздаването на емблематичните истории на писателя е във връзка 92 години от рождението му, което се навършва на 24 октомври.

Успоредно с това на 23 октомври, събота, ще бъдат оповестени носителите на за повторно в Берковица.

Тази година общината в Берковица е поканила за ръководител на журито проф. Георги Каприев и за членове - писателя Деян Енев (първи притежател на наградата), и персоналния другар на Йордан Радичков, поетът Румен Леонидов.

Заради спомагателните противоепидемични ограничения културната стратегия, съпътстваща събитието по награждаването, е анулирана. Церемонията ще бъде налична единствено за медиите и ще бъде предавана в ютуб канала на общината.

Краткият лист с номинираните:

Албена Стамболова, " Драки и къпини " , " Факел "

Алберт Бенбасат, " Изгубени движимости " , " Колибри "

Елена Алексиева, " Прекъсването на Самсара " , " Жанет 45 "

Емилия Милчева, " Ела и ме избави " , " Жанет 45 "

Иван Станков, " Вечерна женитба " , " Хермес "

Калин Василев, " Персони ", " Арс "

Катерина Хапсали, " Хора " , " Колибри "

Константин Петров, " Кутия за мемоари " , " Жанет 45 "

Мартен Калеев, " Всичко и нищо " , " Захарий Стоянов "

Николай Петков, " Шахматни етюди или 32 бели плети " , " Фама "

Откъс от описа " Зеленото дърво "

Баща ми е чудноват човек - щом си науми нещо, и незабавно го прави. Едва дочака стоплянето на времето, отиде в планините и донесе оттова ново зелено дърво. То бе така диво и така доста настръхнало, че ние стояхме на уважително разстояние от боязън да не скочи върху някого. " Туй зелено дърво на желязо да го посадя, отново ще пусне корени! - сподели татко ми. - Над главата му ще мътят орли! "

Вълкът смени козината си, костенурките насядаха пред къщите на припек, нашите гори измъкнаха соковете от корените и се покриха със зелени облаци. И когато всичко стана зелено, същинското зелено дърво, донесено от огромните планини, изсъхна. Ученият селяндур, за който загатнах първоначално и който в действителност знаеше доста освен за лъвовете, ами и за зеленото дърво, сподели, че ние в никакъв случай няма да го опитомим, тъй като е диво.

 Колекция „ Йордан Радичков. Събрани съчинения “ (1 - 10 том)С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Но татко ми не беше обезверен човек, той в никакъв случай не се отчайваше и всяка пролет засаждаше в нашите гори по едно зелено дърво, донесено от планините. " Та ти не знаеш ли - питаха го селяните, - че няма да успееш да засадиш зелено дърво? " " Знам " - споделяше татко ми. " Ами тогава за какво всяка година садиш зелено дърво? " " Ами какво друго да върша? " - питаше на собствен ред татко ми. И ви споделям самата истина, че те нищо не можеха да му отговорят. Можеш ли да кажеш някому да не засажда зеленото дърво, когато то е неговата вяра!

И така в този момент аз сея всяка година по едно зелено дърво в нашите гори, въпреки че то всяка година изсъхва. Аз си зная, че един ден в нашите гори в действителност ще има зелено дърво в най-късната есен и в най-лютата зима и че щом се затопли, костенурките ще излязат пред къщите и ще си прехапят езиците от изненада.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР