Свиренето на музикален инструмент или пеенето може да помогне за

...
Свиренето на музикален инструмент или пеенето може да помогне за
Коментари Харесай

Свиренето на музикален инструмент е полезно за здравето на мозъка в по-късна възраст

Свиренето на музикален инструмент или пеенето може да помогне за поддържането на мозъка здрав в по-зряла възраст, считат откриватели от Обединеното кралство.

Практикуването и четенето на музика може да помогне за поддържането на добра памет и способността за решение на комплицирани задания, се споделя в тяхното изследване.

В своя отчет, оповестен в International Journal of Geriatric Psychiatry, те споделят, че музиката би трябвало да се преглежда като част от метода към метода на живот за поддържане на мозъка.

Изследвани са повече от 1100 души на възраст над 40 години, на междинна възраст 68 години.

Учени от университета в Ексетър следиха данните за мозъчната си функционалност като част от по-широко изследване, което открива по какъв начин остаряват мозъците и за какво хората развиват деменция. Те разгледаха резултатите от свиренето на инструмент, пеенето, четенето и слушането на музика и музикалните качества. Изследователите съпоставят когнитивните данни на участниците в изследването, които са се занимавали с музика по някакъв метод в живота си, с тези, които в никакъв случай не са го правили.

Техните резултати демонстрират, че хората, които свирят на музикални принадлежности, са се възползвали най-вече, което може да се дължи на „ многочислените когнитивни условия “ на активността.

Свиренето на пиано или клавиатура изглеждаше изключително потребно, до момента в който духовите и дървените духови принадлежности също бяха положителни. Простото слушане на музика наподобява не оказва помощ на когнитивното здраве. Ползата, следена при пеенето, може да се дължи частично на известните обществени аспекти на това да си в хор или група, споделят откривателите.

„ Тъй като разполагаме с толкоз чувствителни мозъчни проби за това изследване, ние сме в положение да разгледаме обособени аспекти на мозъчната функционалност, като краткосрочна памет, дълготрайна памет и решение на проблеми и по какъв начин ангажиращата музика въздейства върху това “, водят създателят проф. Ан Корбет сподели пред BBC.

„ Със сигурност това удостоверява и циментира в доста по-голям мащаб това, което към този момент знаем за изгодите от музиката.

„ По-конкретно, свиренето на инструмент има изключително огромен резултат и хората, които не престават да свирят до по-зряла възраст, виждат спомагателна изгода “, сподели тя.

Проф. Корбет сподели: „ Нашият мозък е мускул като всичко останало и би трябвало да се упражнява, а да се научиш да четеш музика е малко като да научиш нов език, предизвикателство е. “

Изследователите не са тествали евентуалните изгоди от започването на музикално занимание за първи път по-късно в живота, само че проф. Корбет сподели, че съгласно актуалните доказателства това би било " доста потребно ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР