Свинско Контра Филе с Гъбен сос или поема за сочното

...
Свинско Контра Филе с Гъбен сос или поема за сочното
Коментари Харесай

Свинско Контра Филе с Гъбен сос

Свинско Контра Филе с Гъбен сос или поема за сочното свинско, което всеки желае да опита

Необходими Продукти

● свинско контрафиле - 2 части месо по 800 г
● олио - 4 - 5 с.л.
● горчица - 3 ч.л.
● кетчуп - 3 с.л.
● кисело мляко - 3 с.л.
● меласа от нар - 3 ч.л. (може да се откри в магазинната мрежа )
● черен пипер - 1 ч.л. прясно надробен
● кимион - 1 ч.л. надробен
● сол - 1 ч.л.
● алено вино - 100 мл изсъхнало
● соев сос - 50 мл
● вода - 100 мл
● салвия - 3 - 4 листа
● чесън - 4 - 5 бр. цели глави
● печурки - 200 г
● масло - 60 г
● нишесте - 1 ч.л. неутрално
● зеленчуков бульон - 250 мл (може гореща вода)

ГАРНИТУРА


● картофи - към 1 - 1.2 кг
● прясно мляко - 50 мл
● масло - 200 г

Начин на подготвяне

Свинското контрафиле се почиства от мазнините и жилки, в случай че има такива. Подсушава се с домакинска хартия от всички страни.

Сгорещява се мазнината и месото се слага да се запечата от всички страни за по 2 мин. Не би трябвало да остава сурово месо.

Изважда се и се слага в тавичка за печене, а тиганът се остава настрана, тъй като той ще ни би трябвало още веднъж, само че по-късно.

В купа се смесват горчицата, кетчупът, киселото мляко, сос от нар /меласата от нар, прясно надробен черен пипер, кимион и солта. С тази примес се намазва отвред месото на тъничък пласт. Наливат се и течностите в тавата, тъй че да не отмият подправките.

Почистват се главите чесън от мустаците, а в края опашката се срязва - да се освободят връхчетата, тъй като по-късно по-лесно излизат изпечените скилидки чесън. Прибавят се в тавата.

По концепция на Джейми Оливър се намокря хартия за печене под течаща вода. Смачква се в шепа, изстисква се и се покрива месото, тъй че краищата на хартията да остават вътре, да не излизат извън от тавичката. Отгоре се покрива компактно с два листа алуминиево фолио, като се притискат краищата към ръбовете на тавата, тъй че да не излиза пара по време на печенето.

Поставя се във фурна на 220 градуса и откакто заври се понижава температурата до 140 градуса. Готви се за към 3.5 - 4 часа. По този метод на постепенно готвене се доближава до бавноготвещия слоукукър.

След като отмине това време тавата се изважда от фурната, развива се и се трансферира печеното месо в подобаващ съд. Покрива се компактно с алуминиево фолио. Когато се трансферира не се забожда с вилица, а се употребява лопатка.

Връща се тиганът на котлона още веднъж. Поставят се гъбите с 20-30 мл вода да се задушават, посоляват се.Трябва да останат изцяло на лой. След това се налива 1 ч. ч. бульон или гореща вода и се оставя да се редуцира до 1/3 от течността.

Изстискват се 2-3 от печените глави чесън в соса от печеното свинско и се размачкват хубаво. Прецежда се през огромна цедилка, като се претрива с лъжица, с цел да бъде по-фин. Прибавя се към гъбите, изчаква се да заври още веднъж и се сгъстява с ч.л. нишесте, размито в малко студена вода. Изключва се котлонът.

В гъбения сос се прибавя парчето масло и се разбърква, до момента в който се стопи. Заливат се частите месо със сос и се покриват за 10 мин. с похлупак преди да се разреже.

Гарнитура

Картофите се обелват и нарязват на идентични огромни кубчета. Заливат се с задоволително подсолена вода и се оставят на котлон, до момента в който се сварят. Изцеждат се и с ръчната преса за картофи се намачкват.

Прибавя се и горещото прясно мляко и маслото на кубчета. Смачкването с пресата продължава, до момента в който се получи тънко картофено пюре, към 15 -20 мин.

Свинското Контра Филе с Гъбен сос е готово.

Инфо: pep-4o blogspot Пепа Стоева - Храна за мойте канибали

Тази рецепта е от моята добра другарка Пепа Стоева - прелестен кулинар и за нея секрети за подготвяне на разнообразни типове меса няма, без значение дали месото е от дивеч или различен тип, постоянно е с прелестен резултат. Пепи, благодаря за рецептата!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР