Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много.

...
Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много.
Коментари Харесай

Микробиолог посочи кое е в основата на пренасянето на африканска чума

Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият бранш ще пострада доста. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си във връзка с африканската чума, счита проф. Христо Найденски от Института по микробиология към Българска академия на науките.

По думите му човешкият фактор е в основата на разпространяването на болестта.

„ От една страна, в лицето на ловджии, които популяризират месо по домовете, а от друга, световното придвижване и вноса на свинско от други страни “, съобщи микорибиологът. Той уточни, че потвърдено кръвосмучещи оборни мухи могат да придвижват болестта и се твърди, че комарите също могат.

"Вирусът е приспособен доста добре към околната среда, има голяма прихватливост към диви прасета и е доста вирулентен ", изясни пред "България он ер " микробиологът проф. Христо Найденски.

Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората би трябвало да схванат е, че болестта е доста съществено и всеки, който е решил да отглежда животни, би трябвало да го прави по разпоредбите - всяко прасе да бъде записано, с цел да може при неблагополучна обстановка да има съответен отговор от страната.

По думите му сегашната обстановка с нерегистрираните свине основава юридически проблем, защото страната е даде обещание обезщетение, само че стопаните не могат да потвърдят дали са отглеждали животни.

Според микробиолога ограниченията, които страната подхваща, са изцяло съответни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР