Свиневъди настояват за спешна среща с премиера Стефан Янев и

...
Свиневъди настояват за спешна среща с премиера Стефан Янев и
Коментари Харесай

Фермери искат среща с премиера, очакват фалити заради връщането на чумата по свинете

Свиневъди упорстват за незабавна среща с премиера Стефан Янев и със земеделския министър Христо Бозуков. Браншът чака банкрути след появяването на нови огнища на Африканска чума по свинете(АЧС) през последния месец и евентуалното ѝ разгръщане в идващите месеци. Преди две години заболяването нанесе тежък удар по сектора и докара до избиването на стотици хиляди животни.

“Тежката икономическа обстановка в бранша, подбудена от Covid пандемията и от Африканската чума по свинете, изисква наложителна интервенция от страната, в противоположен случай се чакат всеобщи фалити”, предизвести Димитър Михайлов от асоциацията на свиневъдите в България пред БНР.

“25 % от българското свиневъдство беше заличено”, сподели Димитър Михайлов във връзка резултата от Африканската чума по свенете преди 2 години.

Притеснителното е, че след няколко месеца мъртвило през последната седмица чумата се завърна. Едно от огнищата е в нелегално частно стопанство. Михайлов недоумява за какво към момента има такива.

“Може да зададете тези въпроси на Българската организация за сигурност на храните, които правят този контрол”, уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР