Свидетели сме на тотален провал на икономическата политика на управляващата

...
Свидетели сме на тотален провал на икономическата политика на управляващата
Коментари Харесай

Депутатите от ГЕРБ/СДС-Варна: Общините са на тъмно, транспортът -пред колапс, болниците - пред фалит

Свидетели сме на цялостен неуспех на икономическата политика на ръководещата петорна коалиция. Шокиращи цени на тока, растяща инфлация, бизнесът пред банкрут, българите обедняват с всеки изминат ден. Това обявиха на конференция варненските народните представители от ПГ ГЕРБ/СДС Славена Точева, Красен Кралев и Бранимир Балачев.

ПГ на ГЕРБ/СДС внася искане за изключително съвещание на енергийната комисия и план за решение в Народно събрание страната да компенсира 100 % нарастването на сметките за ток на всички публични организации, които не могат да усилят цените и извършват социална услуга. Това важи за общини, ВиК–дружества, учебни заведения, детски градини, обществени домове, лечебни заведения, транспортен бранш, молитвени домове, сподели националният представител Красен Кралев.

Първи кметовете на варненските общини сигнализираха за галактическите сметки за ток, поради което националният представител Славена Точева насочи запитване в Народно събрание до енергийния министър, само че за тях и до момента няма и не са планувани обезщетения. По настоящи данни сметките за ток на всички общини в региона за двойно и тройно по-големи за последните два месеца в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

За дребната община Вълчи дол да вземем за пример разликата в сметките е близо 40 000 лева За община Аврен сметката за декември и отчасти за януари е 108 000 лева Уличните лампи в общинските центрове и в селата няма да светят след среднощ до сутринта, а някъде –тотално ги стопират. Училищата се задъхват с делегираните бюджети, учители и родители се тормозят дали след междусрочната почивка няма да последва и дървена.

Трябва ли парите за нови площадки, за настоящи поправки на улици, места за отдих и други улеснения за локалните хора, които се вършиха и бяха наклонност в развиването на дребните обитаеми места до 2021 година, да отидат за погасяне на големите и непредвидими разноски. С повишаване на битовата престъпност ще има ли засилено полицейско наличие, както беше по време на изборите, попита риторично Славена Точева.

Детските ясли във Варна са със сметки по-високи със 122% за ел.енергия и със 113% за топлоенергия. Общинското дружество „ Градски превоз “, което е с най-вече обществена функционалност, е с тройно по-високи разноски и със загуби от 1 526 000 лв. от високите цени на ток, нафта и метан, уточни Бранимир Балачев.

Той напомни, че още предишното лято ПГ на ГЕРБ/СДС е упорствала да се плануват обезщетения за тока в актуализацията на бюджета и в случай че беше направено по-рано, бизнесът нямаше да вдигне по този начин фрапантно цените.

„ Служебното държавно управление не одобри предлагането напук, само че беше изпратено с бурни овации за работа, която трябваше, само че не свърши. За първи път от 30 години страната ще е без бюджет до 31 март “, сподели Балачев.

Един от знаците на Варна – Дворецът на културата и спорта е с планирани сметки за ток при за 2022 година в размер на половин милион лв. при бюджет от 2 млн. лв., което ще вдигне цените на билетите с най-малко 25-30 %, сподели националният представител и някогашен състезателен министър Красен Кралев.

Той даде образец и със Семеен кодекс „ Черно море “, където сметките за ток за декември 2021 година са 124 00 лева при 5000 лева.преди година. Спортните клубове ще би трябвало да заплащат по-високи наемни цени.

„ Българинът се вълнува от скока на цените, а ръководещите не приказват за този проблем. Те са тотално скъсали връзката с народа, който огладнява, бизнесът банкрутира, а ръководещите не престават да не вършат нищо “, разяснява Кралев. Общинските лечебни заведения са с минимум финансиране, не могат да усилват цени, не получават държавна помощ, не могат да спрат да лекуват, изправени са пред банкрут, предизвести националният представител.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР