Свидетели сме на истински феномен – ГЕРБ прави най-тежките си

...
Свидетели сме на истински феномен – ГЕРБ прави най-тежките си
Коментари Харесай

Бургаският общински съвет заработи на пълни обороти, защото победителите преглътнаха егото си

Свидетели сме на същински феномен – ГЕРБ прави най-тежките си промени, когато е с най-малка група

ГЕРБ завоюва локалните избори в Бургас, само че не по метод, който да им подсигурява болшинство в Общинския съвет. След вота през октомври те останаха със „ скромните “ 19 съветници за разлика от предходните 12 години, когато имаха сред 26 и 30. А това ги сложи в необикновена за самите тях обстановка.  

Парадоксалното обаче е, че тъкмо в този момент пристигна времето за непопулярните решения – сложни за съобщаване, отбраняване и гласоподаване.

Днес бе извоювана поддръжка в Общински съвет за част от тях – повдигането на някои от локалните такси, които не бяха пипани повече от десетилетие. Най-съществените са Такса „ Битов боклук “ и престоят в синята зона, които скочиха с 30-ина %.

Аргументите бяха, че общинска администрация е изчерпила инструментариума си да поддържа ниска цена на услуга, която фрапантно е поскъпнала през годините. Според вносителите на докладната, в случай че ставките останат същите, ще пострада финансовата стратегия, защото тези действия ще би трябвало да се дотират от бюджета.

Истината е, че това индексиране трябваше да се случи от дълго време, само че може би до този миг нямаше задоволително храброст и в администрацията, и измежду общинските съветници.
 ГЕРБ очевидно отстъпи в доста посоки, само че съумя да обезпечи удобно болшинство на кмета от 35-38 съветници 
Какво се промени ли?

Свидетели сме на същински феномен – ГЕРБ сега прави най-тежките си промени, когато е с най-малка група. Безспорно заслугата е на кмета Димитър Николов, който съумява с престижа си да балансира връзките в локалната политика – по метод, който никой различен не владее.

Но не трябва да подценяваме и атмосферата в този Общински съвет, която несъмнено е доста добра. Засега.

Вярно, Общински съвет започва зле и още на първата сесия съветниците от ГЕРБ постъпиха неуместно, пробвайки се да покажат, че в тях са и ножът, и хлябът.

Впоследствие обаче спечелилите преглътнаха егото си и като че ли пристрастеностите в локалния парламент утихнаха. Показателно беше, че още на второто съвещание 32-те комисии бяха гласувани с цялостен консенсус, а ГЕРБ отстъпи от чисто математическите правила и даде задоволително места на опозицията и по-малките групи.

На Веселин Пренеров, който е един от най-дейните общински съветници в последните два мандата, несъмнено не му е било елементарно да даде председателското си място в комисията по просвета на Тодор Ангелов от опозиционната Политическа партия „ Възраждане “, само че го направи.

Ключовата бюджетна комисия, която в други общински препоръки непроменяемо е под контрола на първата политическа мощ, е с ръководител Иван Ненков от гражданско обединяване „ Бургазлии “. Това е все едно спечелилият в националните избори да даде Министерството на финансите на най-малката партия в Народното събрание.

Политическа партия „ Български напредък “-КОД, които образуваха втората по бройка група в Общински съвет със 7 съветници пък излъчиха цели двама зам.-кметове – Станимир Апостолов пое „ Бюджет и финанси “, а Манол Тодоров – „ Спорт и туризъм “.

Бургас може да бъде добър образец за Столична община, да вземем за пример, където организираха 5 несполучливи опита да си изберат ръководител, а кметът Васил Терзиев към този момент се оплаква, че губят десетки милиони по разнообразни планове. Гордиевият възел в столицата е по този начин безизходен, че е по-вероятно да се стигне до предварителни избори за Общински съвет, в сравнение с софийският парламент да проработи. Такава поръчка през днешния ден най-малко направи Борис Бонев от „ Спаси София “.

По този път вървят и в Сливен, където на следващия ден за трети път ще се опитат да си изберат ръководител, само че най-малко към този миг наподобява, че това няма да се случи.

Докато в Бургас по всичко проличава, че този Общински съвет проработи на цялостни обороти. Проведе 5 съвещания за 36 дни и както ръководителят на Общински съвет адв. Михаил Хаджиянев повтаря неведнъж: „ Време е да отговорим на темпото на администрацията “.
 Днешното съвещание стартира по прелестен метод. Председателят на Общински съвет адв. Михаил Хаджиянев подари букет на общинския консултант доктор Лидия Стефанова, която чества рожден ден  Мнозина ги дефинират за " тежката артилерия " на ГЕРБ. Това са съветниците от първия ред - Веселин Пренеров, проф. Севдалина Турманова, адв. Иво Баев, адв.Елена Кокаларова и Евелина Михалева. Безспорно те са добре готови и за тежки борби, само че в последните седмици демонстрираха и друго мощно качество - че знаят по кое време да правят отстъпка и могат да преглътнат егото си  Общинският консултант от групата на гражданските организации Живко Табаков през днешния ден произнесе мощна тирада от трибуната на локалния парламент, която сподели, че е израснал доста като политик. Табаков в никакъв случай не е пестял рецензиите си към ГЕРБ и Димитър Николов, само че през днешния ден не постъпи като виновен политик, изтъквайки, че има дни, в които би трябвало да се вземат тежки решения за положителното на Бургас, даже и те да носят негативи на общинските съветници  Съветниците от ПП-ДБ са приятната изненада в този мандат. На напред във времето са Христина Хаджиатанасова и арх. Дилян Георгиев, а до тях е Красимир Калудов, четвъртият консултант е доктор Мартин Кръстев  Една от аргументите за положителната атмосфера е и на ръководителя на Общински съвет адв. Михаил Хаджиянев, вдясно е различен знаков парламентарист - Димчо Грудев  Мнозина побързаха да отпишат Георги Манев, само че той безшумно се завърна в политиката и през днешния ден е основна фигура в Общинския съвет  Кметът Димитър Николов откри общ език и с Тодор Иванов от ИТН  Иван Ненков от граждаско обединяване " Бургазлии " е попадение за локалната политика. Вижте позицията му по днешните докладни  Александър Койчев е най-активният в тима на Политическа партия " Възраждане ", с което дава поръчка да бъде на избираемо място в листата за идващите парламентарни избори  Съветниците от Политическа партия СЕК към този момент наподобяват изолирани. Единствените им сътрудници са сътрудниците им от Политическа партия " Възраждане "
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР