Световното търсене на петрол през 2020 година ще спадне по-рязко,

...
Световното търсене на петрол през 2020 година ще спадне по-рязко,
Коментари Харесай

ОПЕК очаква по-голям спад в търсенето на петрол на фона на пандемията от коронавирус

Световното търсене на нефт през 2020 година ще спадне по-рязко, в сравнение с се очакваше, поради ковид, а също така следващата година ще се възвърне по-бавно от в началото плануваното, заяви през днешния ден Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), представена от Ройтерс и ТАСС.

Тази година световното търсене ще намалее с 9,46 милиона барела на ден до 90,2 милиона барела на ден, посочи ОПЕК в месечния си отчет. Миналия месец прогнозата бе за спад с над 9,06 милиона барела дневно.

Цените на петрола се сринаха, защото рецесията с ковид удари пътуванията и икономическата интензивност. Макар някои страни да разхлабиха ограничаващите ограничения, което разреши на търсенето да стартира да се възвръща, възходящият брой нови случаи на болест и по-високият петролен рандеман се отразиха неподходящо на цените.

ОПЕК също така понижи прогнозата си за търсенето през 2021 година, очаквайки към този момент повишение на потреблението с 6,62 милиона барела на ден или с 370 000 барела по-малко по отношение на оценката предишния месец, инфрормира Българска телеграфна агенция.

Петролните ресурси на развитите страни през юли са били на ниво 3,2 милиарда барела, което надвишава междинния индикатор за последните пет години с 261 милиона барела, добавя ТАСС.

Страните членки на ОПЕК през август са нараснали добива със 760 000 барела на ден до 24,05 милиона барела на ден основно поради производството в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Растежът обаче е по-малък от заложеното в проектите за разхлабване на рестриктивните мерки по договорката за понижаване на добива, по тази причина през август съглашението на ОПЕК е изпълнено на 103 %, прецизира ТАСС.

От 2017 година, дружно с Русия и редица други страни, ОПЕК контролира предлагането на черно злато по съглашението, известно като ОПЕК+, което цели да вдигне цените и да понижи съмненията на петролния пазар.

Споразумението ОПЕК+ за стесняване на производството на нефт в настоящия си тип е в действие от май. До края на юли страните от групата понижиха добива с 9,7 милиона барела на ден, като квотата на всяка бе орязана с 23 % от базовото ниво. От август съкращенията бяха смекчени, а до края на годината те ще бъдат единствено 7,7 милиона барела дневно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР