Световното търсене на електрическа енергия нараства по-бързо, отколкото разпространението на

...
Световното търсене на електрическа енергия нараства по-бързо, отколкото разпространението на
Коментари Харесай

Търсенето на електроенергия нараства по-бързо от дела на възобновяемите източници

Световното търсене на електрическа сила нараства по-бързо, в сравнение с разпространяването на възобновимите сили, заради което от ден на ден се прибягва до приложимост на изкопаеми горива, най-много въглища, които пък са главните източници на световното стопляне. Това предизвести през днешния ден Международната организация за силата (МАЕ), представена от Франс прес.

Търсенето на електрическа енергия се чака да се усили с 5% през 2021 година поради възобновяване на стопанската система, половината от което ще бъде покрито от изкопаеми горива, газ, само че най-много въглища. Това ще докара до рекордни нива на въглеродните излъчвания през 2022 година от бранша на електрическата енергия, се показва в шестмесечния отчет на организацията за пазара на електрическа енергия.

Търсенето на електрическа енергия, което е най-голямо в Азия - най-много в Китай и Индия - ще се усили с 5% тази година и с 4% идната година, откакто се намали с 1% през 2020 година поради пандемията, осведоми Българска телеграфна агенция.

Делът на силата от възобновими източници (язовири, вятърна, слънчева и други) се чака да нарасне доста, с към 8% през 2021 година и с 6% през 2022 година, предвижда МАЕ, базирайки се на водещите стопански трендове и измерванията в обособените страни.

Тя обаче евентуално ще покрие единствено половината от оповестеното в допълнение търсене на електрическа енергия. Около 45% ще се обезпечават от изкопаеми горива (40% през 2022-а), а останалите пет % - от нуклеарна сила. 

Вследствие на това въглеродните излъчвания от бранша на електрическата енергия, откакто понижиха през последните години, се чака да набъбнат с 3,5% през 2021 година и с 2,5% през 2022 година и да доближат нов връх.

Според МАЕ в случай че светът желае да реализира въглеродна индиферентност до 2050 година, то би трябвало да стартира първо да понижава излъчванията в бранша на електрическата сила, който най-лесно може да бъде декарбонизиран. Това значи производството на електричество посредством въглища, предизвиквайщи най-вече световното стопляне, да понижава с над 6 на 100 годишно през 2020-25 година. На този стадий обаче се чака то да се усили с 5% през тази година и с 3 на 100 следващата година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР