Световното семейство не функционира и е изложено на риск от

...
Световното семейство не функционира и е изложено на риск от
Коментари Харесай

Антониу Гутериш бие тревога: Световното семейство не функционира и е изложено на риск от конфликт

Световното семейство " не действа " и е изложено на риск от спор при повишено разделяне сред страните. Предупреждението е на генералния секретар на Организация на обединените нации в навечерието на годишната среща на върха на Г-20. Форумът в Делхи стартира на фона на различия по войната в Украйна и битката с климатичните промени. Занижени упования провокира и отсъствието на президентите на Китай и Русия.

19-те най-големи стопански системи в света плюс Европейския съюз сплотяват 85 % от международния Брутен вътрешен артикул и две трети от популацията на Земята. Преди 14 години договореностите, реализирани на срещите на Г-20, помогнаха на международната стопанска система да се измъкне от блатото на финансова рецесия. Сега обаче " разликите се задълбочават, напрежението нараства избухливо и доверието ерозира ", уточни генералният секретар на Организация на обединените нации. Той означи, че тази композиция води до фрагментация и в последна сметка - до борба.

" Нашият свят се намира в сложен миг на преход. Бъдещето е многополюсно, само че мултилатералните ни институции са отражение на една отминала ера. Световната финансова архитектура е остаряла, дисфункционална и несправедлива. Тя се нуждае от дълбока структурна промяна - същото може да се каже за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Сред главните провокации пред водачите от Г-20 е приемането на общ метод за понижаване на парниковите газове посредством преход от изкопаеми горива към чиста сила. Геополитически разногласия и неналичието на финансов запас обаче хвърлят сянка върху позитивния излаз. Г-20 е източник на 80 % от международните излъчвания на парникови газове. Има риск срещата в Делхи да приключи без обща заключителна декларация.

Американският президент Джо Байдън дефинира отсъствието на китайския водач Си Цзинпин като " разочароващо ". Появиха се мнения, че Пекин евентуално преглежда БРИКС като по-полезна платформа за своя интернационален дневен ред. От друга страна се чака в този момент американски представители да бележит по какъв начин Съединените щати, а не Китай, могат да оказват помощ за развиването на страните от " Глобалния Юг ". Президентът Байдън и индийският хазаин Моди се оповестиха за присъединението на Индия като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР